Εύκολη μπακαλιαρόπιτα με μπύρα

mpakaliaropitaΣυνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Υλικά

Για τη ζύμη

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350-400 γραμμάρια
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας μπύρα
  • Χλιαρό νερό – όσο πάρει, πάνω από 100 ml, για να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • Μπακαλιάρος (είτε παστός είτε υγράλατος, που θέλει ξαλμύρισμα, είτε κατεψυγμένος που δεν θέλει)
  • Μείγμα κατεψυγμένων λαχανικών με πατάτες, αρακά, φασολάκια και καρότο, ή ακόμα καλύτερα, ΚΑΙ με κόκκινη πιπεριά
  • 1 μέτρια φρέσκια πατάτα, για να την κόψουμε και να την προσθέσουμε στη γέμιση ώστε να την κάνουμε πιο αμυλώδη (προαιρετικά)
  • Μπύρα ξανθιά
  • Κρεμμύδι (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο, όχι λιγότερο από 3 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι (αν ο μπακαλιάρος είναι κατεψυγμένος)
  • Πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και σε μια λακουβίτσα στη μέση ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μπύρα και 100 ml χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο ακόμα χλιαρό νερό χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».

Λιανίζουμε τον, ξαλμυρισμένο ή κατεψυγμένο, μπακαλιάρο και τον βάζουμε να μαριναριστεί σε δοχείο με μπύρα.

Βάζουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά σε κατσαρολίτσα με κρύο νερό να βράσουν.

Όταν μαλακώσουν τα στραγγίζουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.

Τότε στραγγίζουμε τον λιανισμένο μπακαλιάρο και τον ανακατεύουμε με τα λαχανικά. ΑΝ ο μπακαλιάρος είναι κατεψυγμένος, αλατίζουμε το μείγμα.

ΑΝ θέλουμε να βάλουμε και κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε, το σοτάρουμε ελαφρά σε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης. Μπορούμε να προσθέσουμε μια ακόμη κουταλιά ωμό ελαιόλαδο.

Αν δεν θέλουμε κρεμμύδι, προσθέτουμε στο μείγμα μόνο 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση και ανοίγουμε δυο φύλλα ζύμης (κατά προτίμηση σε αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη).

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο σε λαδωμένο ταψί με τα άκρα να περισσεύουν και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση.

Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο πάνω από τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες του από κάτω φύλλου που προεξέχουν, για να κλείσουμε την πίτα μας. Για να κλείσει ακόμα καλύτερα, μπορούμε να βρέξουμε τις άκρες του φύλλου με νερό.

Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Καλή όρεξη!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s