Μελιτζανόπιτα

melitzanopita-merida1Συνταγή – φωτογραφίες: Μαρία

Ο συνδυασμός μελιτζάνας, φακής και των μυρωδικών της συνταγής θυμίζει σε μερικούς κρέας.

Υλικά:

Γέμιση

  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδo
  • Μελιτζάνες, 600 γραμμάρια
  • Φακές βρασμένες-στραγγισμένες μια γεμάτη κουτάλα (200 γρ)
  • Πλιγούρι ψιλό 3 κοφτές κουταλιές σούπας
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 2 ντομάτες μικρές ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτές αραιωμένη σε 2 κουταλιές σούπας νερό
  • 3 κουταλιές σούπας κρασί
  • Ρίγανη
  • Κανέλλα
  • Κύμινο
  • Αλάτι-πιπέρι

Για το φύλλο

  • 6-7 φύλλα κρούστας
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο για το κάθε φύλλο

Εκτέλεση:

  • Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και στη συνέχεια τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Aνακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για μερικά λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον αραιωμένο ντοματοπελτέ.
  • Όταν οι μελιτζάνες έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε τις στραγγισμένες φακές.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το κρασί, ύστερα το πληγούρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

melitzanopita1

 

 

 

 

 

 

 

  • Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε στα δύο, απλώνουμε κατά μήκος γέμιση από πάνω μέχρι κάτω και τυλίγουμε σε μακρόστενη «φλογέρα».

melitzanopita2

 

 

 

 

 

 

 

  • Τοποθετούμε τη φλογέρα σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί. Δίπλα της βάζουμε κι άλλη μία.
  • Συνεχίζουμε να στρώνουμε τις φλογέρες από την περιφέρεια προς το κέντρο, με διάταξη που θυμίζει σαλιγκάρι, ώσπου να τελειώσουν.
  • Περιχύνουμε την κάθε φλογέρα με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

melitzanopita3

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς C, για μία ώρα περίπου (ή ανάλογα με τον φούρνο μας) μέχρι ο σαλίγκαρός μας να ροδίσει και να φουσκώσει.

Καλή όρεξη!

Υ.Γ. Αν θεωρείτε ότι σε κάποιον που πρόκειται να φάει δεν θα αρέσουν οι φακές, μειώστε την ποσότητά τους στο μισό, οπότε η παρουσία τους θα γίνει ανεπαίσθητη, ή αφαιρέστε τελείως αυτο το υλικό. Η μελιτζανόπιτα είναι πολύ νόστιμη και χωρίς φακές, αν και με λιγότερο ιδιαίτερη και λιγότερο «κρεατίσια» γεύση.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s