Σπαγγέτι α λα πουτανέσκα

puttaneskaΕκτέλεση – φωτογραφία: Μαρία

Το γρήγορο και γευστικό αυτό πιάτο είναι αντιπροσωπευτικό της ιταλικής κουζίνας της Καμπανίας. Η σάλτσα λέγεται στα ιταλικά sugo alla puttanesca και παραδοσιακά σερβίρεται με σπαγγέτι, αν και ταιριάζει και με πέννες και άλλα ζυμαρικά όπως πέννες και λινγκουΐνι, ακόμη και με (σουρωμένο) φιδέ!

Το μυστικό είναι να μην τσιγκουνευόμαστε τα υλικά που προσθέτουν άρωμα, όπως το σκόρδο, και να προσέξουμε τη σάλτσα ώστε να πλησιάζει στο σημείο βρασμού αλλά να μην βράσει (γύρω στους 94 °C – 200 °F).

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3-5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλιτζάνια ντομάτες, κομμένες και περασμένες από σουρωτήρι
  • 4-5 φιλέτα παστή αντσούγια, καθαρισμένα και πλυμένα (μας κάνει και η κονσέρβα)
  • 2 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 3-5 κ.σ κάπαρη
  • 20-25 ελιές καλαμών χωρίς το κουκούτσι (αν θέλουμε, τις ψιλοκόβουμε σε ροδέλες)
  • 1/2 κ.γ σπασμένοι κόκκοι κόκκινου πιπεριού (ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε κατάλληλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό να βράσει.

Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι.

Σοτάρουμε το σκόρδο να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τις ντομάτες.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πλησιάσει στο σημείο βρασμού για 5 λεπτά. Μόλις δούμε ότι πάει να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και όταν σταματήσουν να παράγονται φυσσαλίδες ξαναδυναμώνουμε.

Στο μεταξύ βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες. Φροντίζουμε να παραμείνουν αλ ντέντε (συνήθως αυτό θέλει 7-8 λεπτά, δείτε και τις οδηγίες στη συσκευασία).

Προσθέτουμε στο τηγανάκι τις αντσούγιες, τον πελτέ ντομάτα, τις ελιές και το πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να πλησιάζει στο βρασμό για 10 λεπτά ακόμη.

Προαιρετικά, αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ρευστή σάλτσα που να κολλάει καλύτερα με τα ζυμαρικά, κρατάμε μια κουτάλα νερό από τα μακαρόνια πριν τα σουρώσουμε και προσθέτουμε το νερό αυτό στη σάλτσα για να την αραιώσουμε.

Είτε το κάνουμε αυτό είτε όχι, αμέσως μετά το σούρωμα ανακατεύουμε τα μακαρόνια μαζί με τη σάλτσα και σερβίρουμε, βάζοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό σε κάθε πιάτο.

Καλή επιτυχία!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s