Καρυδόπιτα εύκολη

karydopitaΕκτέλεση-φωτογραφία: Μαρία

Μια εξαιρετική και απλή συνταγή, που μου έδειξαν πριν από πολλά-πολλά χρόνια και δίνει πάντα ανάρπαστο αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 200-250 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200-250 ml νερό
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μπέκιν
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
  • 150 γρ. καρύδια, όχι πολύ ψιλοκομμένα (αν τα ψιλοκόψετε, μπορεί να σηκώσει και 200 γρ.)

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μπέκιν και την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό.
  • Όταν έχουμε ένα σχετικά ομοιογενές μείγμα, αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα αλευριού, μέχρι να το προσθέσουμε όλο.
    Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί καλά, γίνεται μια μάλλον σφιχτή ζύμη (λιγότερο σφιχτή αν έχουμε βάλει 250 ml νερό).
  • Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε σε λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί, το βάζουμε στο μέσο του φούρνου και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις πάνω-κάτω αντιστάσεις για 45 λεπτά.
  • Αν έχουμε βάλει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού, ίσως χρειαστεί να ψηθεί 50 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι τρυπάμε την πίτα με ένα πηρούνι και αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμη.
  • Καλή επιτυχία!

Σημειώσεις

1) Πρέπει να περιμένετε να κρυώσει η πίτα για να την κόψετε. Αν δεν περιμένετε, θα διαλυθεί λίγο, όπως το κομμάτι της φωτογραφίας που κόπηκε μόλις βγήκε η πίτα από το φούρνο.

2) Η χρήση ζάχαρης ντεμεράρα ή και μαύρης, υγρής από τη μελάσσα, δίνει μεγαλύτερη νοστιμιά.

 

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Καρυδόπιτα εύκολη

  1. Ο/Η efrossini panagiotarea λέει:

    Καλησπέρα. Φαίνεται ενδιαφέρον και το γλάσο της καρυδόπιτας. Υπάρχει η συνταγή για αυτό; ευχαριστώ

  2. Ο/Η nisteia λέει:

    Καλησπέρα! Η καρυδόπιτα αυτή δεν έχει γλάσο, ούτε σιρόπι. Όμως σύντομα θα ανέβει συνταγή με γλάσο σοκολάτας, το οποίο μπορούμε να βάζουμε σε όποια συνταγή θέλουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s