Μια εξαιρετική και απλή συνταγή, που μου έδειξαν πριν από πολλά-πολλά χρόνια και δίνει πάντα ανάρπαστο αποτέλεσμα.
Υλικά
- 200-250 γρ. ζάχαρη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 200-250 ml νερό
- 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας μπέκιν
- 1 γεμάτη κουταλιά σούπας κανέλλα
- 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλο τριμμένο
- 150 γρ. καρύδια, όχι πολύ ψιλοκομμένα (αν τα ψιλοκόψετε, μπορεί να σηκώσει και 200 γρ.)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μπέκιν και την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
- Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό.
- Όταν έχουμε ένα σχετικά ομοιογενές μείγμα, αρχίζουμε να ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα αλευριού, μέχρι να το προσθέσουμε όλο.
Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί καλά, γίνεται μια μάλλον σφιχτή ζύμη (λιγότερο σφιχτή αν έχουμε βάλει 250 ml νερό). - Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε σε λαδωμένο ή αντικολλητικό ταψί, το βάζουμε στο μέσο του φούρνου και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις πάνω-κάτω αντιστάσεις για 45 λεπτά.
- Αν έχουμε βάλει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού, ίσως χρειαστεί να ψηθεί 50 λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι τρυπάμε την πίτα με ένα πηρούνι και αν βγει καθαρό, τότε είναι έτοιμη.
- Καλή επιτυχία!
Σημειώσεις
1) Πρέπει να περιμένετε να κρυώσει η πίτα για να την κόψετε. Αν δεν περιμένετε, θα διαλυθεί λίγο, όπως το κομμάτι της φωτογραφίας που κόπηκε μόλις βγήκε η πίτα από το φούρνο.
2) Η χρήση ζάχαρης ντεμεράρα ή και μαύρης, υγρής από τη μελάσσα, δίνει μεγαλύτερη νοστιμιά.
Καλησπέρα. Φαίνεται ενδιαφέρον και το γλάσο της καρυδόπιτας. Υπάρχει η συνταγή για αυτό; ευχαριστώ
Καλησπέρα! Η καρυδόπιτα αυτή δεν έχει γλάσο, ούτε σιρόπι. Όμως σύντομα θα ανέβει συνταγή με γλάσο σοκολάτας, το οποίο μπορούμε να βάζουμε σε όποια συνταγή θέλουμε.