Πολυσπόρι αλάδωτο των 50 λεπτών με ρύζι και πλιγούρι

polysporiΣυνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Τα παραδοσιακά πολυσπόρια χρειάζονται αρκετή ώρα βράσιμο.

Η συγκεκριμένη συνταγή μας δίνει πρωτεϊνούχο πολυσπόρι σε 50 λεπτά, και το ρύζι με το πληγούρι συντελούν σε ένα σπυρωτό αποτέλεσμα.

Υλικά

400 γρ. φακές ψιλές
150 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 φλυτζάνι κατεψυγμένος αρακάς
1/2 κονσέρβα κόκκινα φασόλια βρασμένα
100 γραμμάρια ρύζι παρμπόιλντ
100 γραμμάρια πλιγούρι μέτριο
1/2 φλυτζάνι ξύδι
1 κοφτή κουταλιά σούπας αλάτι
(Προαιρετικά) 100 γραμμάρια ψίχα ηλιόσπορου
(Προαιρετικά) Ωμό ελαιόλαδο μετά το μαγείρεμα.

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια και τον αρακά να βράσουν σε κρύο νερό που τα σκεπάζει, στο βαθμό 3 (όπου το 3 είναι η πιο δυνατή φωτιά).
Δίπλα βράζουμε άλλο νερό, περισσότερο. (Βολεύει πολύ να έχουμε βραστήρα.)
Αφού βράσουν για 15 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με το άλλο βραστό νερό.
Μετά από 5 λεπτά βρασμού προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μόνο μια φορά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μετά από 10 λεπτά βρασμού προσθέτουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε μια φορά κι αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ακόμα.
Στο μεταξύ ανοίγουμε την κονσέρβα κόκκινων φασολιών, σουρώνουμε μισό φλιτζάνι φασόλια (ή όλα τα φασόλια, αν θέλουμε) και τα ξεπλένουμε από το υγρό της κονσέρβας.
Τρία λεπτά πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το αλάτι διαλυμένο στο ξίδι και στη συνέχεια τα κόκκινα φασόλια και ανακατεύουμε 1 φορά. Τότε μπορούμε και να σβήσουμε τη φωτιά, αφού το φαγητό θα εξακολουθήσει να βράζει τουλάχιστον για 3 λεπτά ακόμα.
Μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού (που είναι 25 λεπτά από την ώρα που ρίξαμε το ρύζι) αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε το πιάτο μας με ψίχα ηλιόσπορου και να το γαρνίρουμε με ελιές.
Καλή όρεξη!

Υ.Γ. Αυτή η συνταγή δεν έχει λάδι, αφού προορίζεται για μέρες αλάδωτης νηστείας, ούτε κρεμμύδι, καθώς δημιουργήθηκε ειδικά για ανθρώπους που το μισούν, και το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο χωρίς αυτά τα δύο!
Βέβαια εσείς μπορείτε, αν θέλετε, να τα προσθέσετε είτε βράζοντας το κρεμμύδι με τα όσπρια αφού πετάξετε το πρώτο νερό, είτε σωτάροντας 1/2 κρεμμύδι σε 3 κουταλιές σούπας λάδι και βάζοντάς το στο φαγητό 15 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Για το λάδι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο και να βάλετε την περισσότερη από την ποσότητα που θέλετε μετά το μαγείρεμα.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s