Εύκολη μισάνοιχτη πατατόπιτα

potatopie6

 

Συνταγή-φωτογραφίες: Μαρία

 

 

 

 

 

«Ανοιχτή» λέμε μια πίτα όταν έχει φύλλο μόνο στο κάτω μέρος, και βλέπουμε τη γέμισή της.
Η συγκεκριμένη πίτα λέγεται «μισάνοιχτη» επειδή δεν έχει επάνω φύλλο, αλλά δεν είναι ούτε και ανοιχτή: Έχει τριμμένη γαλέτα, για ρόδινη εμφάνιση κι ελαφρώς κριτσανιστή αίσθηση στο δόντι.
Βέβαια αν θέλετε μπορείτε να την αφήσετε ανοιχτή, ή να βάλετε φύλλο κι από πάνω, η ακόμα να βάλετε ψίχουλα αντί για φύλλο και από κάτω – πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορείτε να τη φάτε μόνο αφού έχει χλιαρύνει, γιατί ζεστή θα κομματιάζεται όταν πάτε να την κόψετε. Εσείς επιλέγετε.
Η πίτα αυτή είναι αλάδωτη κι έχει σκοπό να είναι ελαφριά. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση ελαιόλαδο και να την κάνετε λαδερή, ή να βάλετε ακόμα και τόννο αν θα τη φάτε σε ημέρες που επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος.

Υλικά για μικρό ταψί

1) Για το χωριάτικο φύλλο

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • νερό όσο πάρει για να γίνει ζύμη εύπλαστη, που να μην κολλάει. Ξεκινήστε βάζοντας 80 ml και προσθέτετε σταδιακά.

2) Για τη γέμιση

  • 3 μεγαλούτσικες πατάτες βρασμένες ή ένας φάκελος πουρές σε νιφάδες. Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, ή να διαλύσουμε τον πουρέ σε νιφάδες, μέσα σε ζωμό λαχανικών.
  • Πράσινες ελιές (χρησιμοποίησα αυτές με κόκκινη πιπεριά στη μέση)
  • Άνηθος ψιλοκομμένος ή, αν προτιμάμε, άλλο χορταράκι (π.χ. μαϊντανός, σέλινο)
  • Αλάτι-πιπέρι

ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στη γέμιση αν μας αρέσουν, είναι

  • λίγη κάππαρη και ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, ή ψιλοκομμένες πιπεριές,
  • για τις ημέρες που μπορούμε να καταλύσουμε λάδι, 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • για τις ημέρες κατάλυσης ιχθύος, τόννος σε νερό, καλά στραγγισμένος.
  • Ασφαλώς όποιος θέλει μπορεί να βάλει και τσιγαρισμένο κρεμμύδι, το οποίο δεν προτιμώ ειδικά σε αυτή τη συνταγή.

3) Για το από πάνω στρώμα

Κομμάτια από ξερό ψωμί ή παξιμάδια, τα οποία δουλεύουμε σε κοπτήριο ώσπου να γίνουν σαν γαλέτα, ή έτοιμη γαλέτα. Για μεγαλύτερη νοστιμιά, βάζουμε στο κοπτήριο και αλατοπίπερο.

potatopie4

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τη ζύμη για φύλλο κι αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα.

  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό ή ζωμό λαχανικών – ή προετοιμάζουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες.
    Αν οι πατάτες μας είναι κομμένες, μετά από 20 λεπτά βρασμού είναι έτοιμες για να τις σουρώσουμε και να τις πολτοποιήσουμε με το πηρούνι ή με ειδικό εργαλείο.
  • Ανοίγουμε το φύλλο μας με πλάστη και το στρώνουμε σέ ταψί λαδωμένο ή καλυμμένο με χαρτί ψησίματος (όπως στις εικόνες).
  • Βάζουμε από πάνω τη γέμιση πατάτας και απλώνουμε πάνω του τα υλικά που θέλουμε, όπως στην εικόνα. Έτσι ξέρουμε ότι έχουν μοιραστεί ομοιόμορφα, ενώ αν τα ανακατεύαμε με τις πατάτες από πριν, σε κάποια σημεία θα είχε πολλά υλικά και σε άλλα λιγότερα ή καθόλου.
  • potatopie3
  • Πιέζουμε τα υλικά με το πηρούνι να εισχωρήσουν στην πατάτα.
  • Απλώνουμε από πάνω τα ψίχουλα που ετοιμάσαμε ή τη γαλέτα.
  • potatopie5
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο αερόθερμο στους 180οC για περίπου 40 λεπτά, για να ψηθεί καλά το φύλλο. Τοποθετούμε το ταψί μας σε χαμηλή υποδοχή, μιας και δεν έχουμε φύλλο από πάνω και δεν θέλουμε τα ψιχουλάκια μας να αρπάξουν.
  • Κόβουμε σε κομμάτια όταν κρυώσει λίγο.
  • potatopie7

Καλή όρεξη!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΠΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s