Παραλλαγή χούμους με μαύρα ρεβίθια (kala chana)

Συνταγή – εκτέλεση – φωτογραφίες: Μαρία

kala-chana-hummus

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, τα μαύρα ρεβίθια ή kala chana, δεν είναι στην κυριολεξία μαύρα.

kala-chana

Είναι ένας μικρότερος και σκουρότερος τύπος ρεβιθιού, με χρώμα μεταξύ κοκκινωπού και καφέ, που καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, όπως επίσης στο Ιράν, στην Αιθιοπία και το Μεξικό (περισσότερα δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea). Μπορείτε να τα βρείτε και σε κονσέρβα.

kala-chana-tin

Με αυτά τα «μαύρα» ρεβίθια, που έχουν πιο πικάντικη γεύση, θα φτιάξουμε ένα διαφορετικό, πιο πικάντικο και αλάδωτο χούμους. Να πώς:

Υλικά

  • 240 γραμμάρια βρασμένα μαύρα ρεβίθια
  • 180-200 γραμμάρια ταχίνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας χυμός φρεσκοστιμμένου λεμονιού
  • 2-3 κουταλιές σούπας μηλόξυδο
  • Κουρκουμάς
  • Μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγη ρόκα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε σε μπλέντερ 200 γραμμάρια από τα μαύρα ρεβίθια μαζί με το σκόρδο, το λεμόνι και το μηλόξυδο.

kala-chana-mixer

Αδειάζουμε το μείγμα σε δοχείο, προσθέτουμε τον κουρκουμά, το μαύρο πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

kala-chana-turmeric

Προσθέτουμε στο μείγμα μας το ταχίνι, ανακατεύουμε καλά και… έτοιμο!

kala-chana-tahini

Τώρα το μεταφέρουμε σε πιάτο της αρεσκείας μας και το γαρνίρουμε με τα 40 γραμμάρια μαύρα ρεβίθια που κρατήσαμε και με τη ρόκα.

Έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από το συνηθισμένο χούμους, καθώς είναι αλάδωτο κι έχει μικρότερη ποσότητα ταχινιού. Επίσης περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καύση του λίπους: Κουρκουμά και μηλόξυδο.

Καλή όρεξη!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΣΑΛΑΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s