Ρύζι με μπιζέλια και πολύχρωμες πιπεριές

risoto-piperies-bizeliaΣυνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Υλικά για 4-5 μερίδες

  • 150-200 γρ. ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινες, κόκκινες και κίτρινες
  • Μια κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 100 γραμ. μπιζέλια κίτρινα ξερά
  • 200 γρ. ρύζι, κατά προτίμηση παρμπόιλντ
  • Ντοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης
  • Λίγη κανέλα και κίμινο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Αν θέλουμε, βάζουμε τα μπιζέλια σε κρύο νερό για τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να βράσουν πιο γρήγορα.

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά σε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε μισό λίτρο νερό που βράζουμε δίπλα.

Προσθέτουμε τα μπιζέλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Ξαφρίζουμε όσο αφρό βγάλουν στην επιφάνεια.

Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα αρκετό βραστό νερό για το ρύζι μας (το νερό που χρειαζόμαστε συνολικά είναι περίπου 1,2 λίτρα).

Προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 ακόμα λεπτά.

Στο μεταξύ βάζουμε σε μπωλ 2 γεμάτες κουταλιές ντοματοπελτέ, τις ανακατεύουμε με ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα ώστε να διαλυθούν καλά, βάζουμε και όσο αλάτι θέλουμε (καλύτερα όχι περισσότερο από 3/4 μιας κοφτής κουταλιάς της σούπας), λίγο κίμινο και κανέλα (εγώ βάζω μια πρέζα κίμινο και δυο κανέλα) και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις συμπληρωθεί το 20λεπτο ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε πολύ καλά κι αφήνουμε να κοχλάσει πάλι. Τότε σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό στην εστία για 5 ακόμα λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε άλλες 2-3 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο.

Μερικοί βάζουν σ’ αυτό το φαγητό και λεμόνι, προσωπικά όμως βρίσκω ότι δεν χρειάζεται.

Καλή όρεξη!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s