Φαλάφελ

falafelΣυνταγή: Μαρία (η αναλογία υλικών κυρίως από εδώ)

Εκτέλεση – φωτογραφία: Κατερίνα

Οι παραδοσιακοί λαχταριστοί ρεβιθοκεφτέδες της Μέσης Ανατολής!

Υλικά (για 30-34 φαλάφελ)

  •      2 φλιτζάνια ξερά ρεβύθια (όχι μπαγιάτικα)
  •      1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •      1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  •      3-5 σκελίδες σκόρδο
  •      1 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  •      1 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  •      2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
  •      1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
  •      1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  •      1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  •      Λίγο τριμμένο κάρδαμο
  •      Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Άλλα απαραίτητα:

Μπλέντερ, τηγάνι

Εκτέλεση:

1) Βάζετε τα ρεβύθια να μουσκέψουν αποβραδίς σε κρύο νερό. Θα φουσκώσουν κι έτσι θα έχετε 4-5 φλυτζάνια.

2)Τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε κι αφού στραγγίσουν τα βάζετε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά εκτός του ελαιολάδου.

3) Χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα. Προσοχή μην κάψετε το μοτέρ του μπλέντερ γιατί το μείγμα θα είναι πηχτό 🙂 Τα περισσότερα μπλέντερ θέλουν σταμάτημα ανά 60 δευτερόλεπτα.

4) Αδειάζετε το μείγμα σε μπωλ και ελέγχετε αν υπάρχουν χοντρά κομμάτια ρεβυθιών που γλύτωσαν από το μίξερ. Αν υπάρχουν, τα λιώνετε επιτόπου με πηρούνι. Αν το μείγμα δεν είναι αρκετά ομοιογενές το ξαναρίχνετε στο μπλέντερ. Αν φαίνεται νερουλό (δύσκολο πράγμα αν έχετε ακολουθήσει τις προηγούμενες οδηγίες) προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.

5) Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

6) Βγάζετε από το ψυγείο και πλάθετε μπαλάκια, κατά προτίμηση μικρά και πλακουτσωτά.

5) Βάζετε λάδι στο τηγάνι κι όταν ζεσταθεί καλά, αρχίζετε να τα τηγανίζετε για 2.5-3 λεπτά από την κάθε μεριά, σύνολο 5-6 λεπτά.

Προσοχή!

  • Αν το λάδι είναι υπερβολικά καυτό τα φαλάφελ θα ροδίσουν γρήγορα, χωρίς όμως να έχουν ψηθεί καλά στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό θέλουμε το λάδι να είναι πολύ ζεστό αλλά όχι υπερβολικά καυτό. Στη φωτογραφία βλέπετε πόσο καλά έχει ψηθεί εσωτερικά το κομμένο φαλάφελ.
  • Αν τα ρεβύθια είναι μπαγιάτικα δεν θα φουσκώσουν αρκετά και θα γίνουν σκληρότερα από το κανονικό στο εξωτερικό τους μέρος μετά το τηγάνισμα.
  • Μπορεί να βρείτε συνταγές για φαλάφελ όπου τα ρεβύθια είναι βρασμένα. Δεν είναι παραδοσιακές και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Αν θέλετε οπωσδήποτε να τα βράσετε, μην το κάνετε για περισσότερο από 5 λεπτά.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

  • Στο Λίβανο τυλίγουν τα φαλάφελ σε σουσάμι πριν τα τηγανίσουν. Είναι πολύ νόστιμα κι έτσι.
  • Στην Αίγυπτο φτιάχνουν την ίδια συνταγή με φούλια (μικρά κουκιά με άσπρο εσωτερικό) και με φάβα, ακόμα και με φακές, με τον ίδιο τρόπο ή και με προσθήκη πράσου. Αλλού χρησιμοποιούν και φασόλια αντί για ρεβύθια.

Αν τα θέλετε αλάδωτα δεν θα γίνουν τόσο ωραία. Μπορείτε πάντως να τα βάλετε να ψηθούν πάνω σε λαδόχαρτο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζονται 15 λεπτά ψήσιμο από τη μια μεριά κι άλλα 10 από την άλλη.

Σερβίρονται ζεστά, και συνδυάζονται πολύ ωραία με πίτα, χούμους, αγγούρι, ντομάτα και πίκλες. Όταν δεν είναι νηστεία, και με γιαούρτι/τζατζίκι 🙂 . Η Κατερίνα τα συνδύασε και με πιπεριές Φλωρίνης όπως βλέπετε.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Φαλάφελ

  1. Ο/Η Tzina λέει:

    Την γνωρίζω την συνταγή και την φτιάχνω, τα παιδιά τρελαίνονται!
    Καλό σαββατοκύριακο :))

  2. Ο/Η nisteia λέει:

    @Tzina καλό Σαββατοκύριακο και σ’ εσένα! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s