Εύκολη σπανακόπιτα με ελιές και μανιτάρια

spanakopitaΣυνταγή-εκτέλεση: Μαρία

Φωτογραφία: Άντρη

Υλικά:

Για το φύλλο

  • 2 ποτήρια αλεύρι
  • 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι αλεύρι καλαμποκιού
  • 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200 γραμμάρια σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο
  • 150 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 50 γραμμάρια πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι ή 2-3 μικρά
  • 200 γραμμάρια ρύζι (σ’ αυτή την περίπτωση, μπασμάτι)
  • Άνηθος
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο της γέμισης για να κάψει. Παράλληλα ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ρίχνουμε στο τηγάνι όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από τις ελιές και το ρύζι, κι ανακατεύουμε με προσοχή χαμηλώνοντας τη φωτιά.

Όταν έχουν βγάλει κάποια υγρά, ρίχνουμε και το ρύζι.

Όταν τα χορταρικά της γέμισης έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε τις ελιές και σβήνουμε τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε το χυλό για το φύλλο: Ανακατεύουμε όλα τα αλεύρια μαζί και προσθέτουμε λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο και νερό όσο πάρει ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Λαδώνουμε ένα ταψί (σ’ αυτή την εκτέλεση, ένα μεγάλο στρογγυλό) ρίχνουμε μέσα το μισό χυλό και στρώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν ομοιόμορφο.

Απλώνουμε με κουτάλι τη γέμιση πάνω από το χυλό, προσέχοντας να είναι το στρώσιμο ομοιόμορφο. ΔΕΝ βάζουμε γέμιση μέχρι τις άκρες, αλλ’ αφήνουμε ένα περιθώριο με σκέτο χυλό γύρω-γύρω.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη γέμιση και στρώνουμε καλά με το κουτάλι. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την πίτα μας με σουσάμι.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα έως 70 λεπτά.

Θα γίνει μια νόστιμη πίτα χωρίς πολλά λάδια. Στη φωτογραφία που βλέπετε, το επάνω κομμάτι στο πιάτο είναι γυρισμένο ανάποδα ενώ το δεύτερο, που είναι πιο ροδοκόκκινο,  έχει από πάνω τη μεριά που ψήθηκε.

ΜΥΣΤΙΚΟ: Όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, ακουμπήστε το σε κρύα επιφάνεια και περιμένετε τουλάχιστον 5 λεπτά να κρυώσει, για να μην σας διαλυθεί το κάτω φύλλο καθώς το κόβετε/σερβίρετε.

 

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΠΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s