Λαχανόρυζο

laxanoryzo2Συνταγή – φωτογραφία: Κατερίνα

Υλικά :

(Οι ποσότητες των υλικών είναι ανάλογα με την προτίμησή μας. Κυριαρχεί φυσικά το λάχανο)

  • Λάχανο (όχι ψιλοκομμένο όπως κόβεται για σαλάτα)
  • Κρεμμύδι ξερό, όχι πολύ ψιλοκομμένο
  • Καρότο ψιλοκομμένο ή στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης (προαιρετική), κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • Πράσο (προαιρετικό) κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • Άνηθο
  • Ελαιόλαδο (όχι πάρα πολύ – δεν είναι απορροφητικό το φαγητό αυτό)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ρύζι της αρεσκείας μας, πχ.  Καρολίνα, Νυχάκι, Μπάρμπα Μπεν. (Σημ.:  τα αρωματικά ρύζια όπως Μπασμάτι, Τζασμίν κλπ. δεν ταιριάζουν.)
  • Μετρημένο ζεστό νερό (τα λαχανικά βγάζουν χυμούς)
  • Ελάχιστο πελτέ ντομάτας (προαιρετικός – μόνο για χρώμα)

 Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, το πράσο και το σκόρδο, και τα σωτάρουμε ελαφρά, μέχρι να μαλακώσουν – όχι να τσιγαριστούν.

Προσθέτουμε το λάχανο και το καρότο, συνεχίζουμε το ελαφρύ σωτάρισμα μέχρι να μαραθεί λιγάκι το λάχανο.  Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι & πιπέρι και τον άνηθο, ανακατεύουμε λίγο ακόμα όλα τα υλικά, και τελευταία προσθέτουμε τον πελτέ και ζεστό νερό όσο νομίζουμε πως χρειάζεται για να φουσκώσει η ποσότητα ρυζιού που βάλαμε.  (Να έχουμε υπ’ όψιν ότι κατά την βράση, τα λαχανικά θα βγάλουν και αυτά τους χυμούς τους, οπότε το πολύ νερό θα κάνει το φαγητό νερουλό, και όχι σαν ένα ελαφρά λαδερό ρυζότο.)   Χαμηλώνουμε την φωτιά, και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να γίνει το ρύζι – περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με το σκεύος.

Για παραλλαγή του λαχανόρυζου, σερβιρισμένου με λεμόνι:

  • ΟΧΙ πιπεριά Φλωρίνης
  • ΟΧΙ πράσο
  • ΟΧΙ πελτές
  • ΝΑΙ τα υπόλοιπα υλικά της πρώτης συνταγής
  • Λεμόνι (χυμός)

 Εκτέλεση

Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα σωτάρουμε ελαφρά, μέχρι να μαλακώσουν – όχι να τσιγαριστούν.

Προσθέτουμε το λάχανο και το καρότο, συνεχίζουμε το ελαφρύ σωτάρισμα μέχρι να μαραθεί λιγάκι το λάχανο.  Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι & πιπέρι και τον άνηθο, ανακατεύουμε λίγο ακόμα όλα τα υλικά και τελευταία βάζουμε ζεστό νερό όσο νομίζουμε πως χρειάζεται για να φουσκώσει η ποσότητα ρυζιού που βάλαμε.  (Να έχουμε υπ’ όψιν ότι κατά την βράση, τα λαχανικά θα βγάλουν και αυτά τους χυμούς τους, οπότε το πολύ νερό θα κάνει το φαγητό νερουλό, και όχι σαν ένα ελαφρά λαδερό ρυζότο.)

Χαμηλώνουμε την φωτιά, και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να γίνει το ρύζι – περίπου 10-15 λεπτά, ανάλογα με το σκεύος.

Ο χυμός λεμονιού μπορεί να προστεθεί στην κατσαρόλα όταν είναι έτοιμο το φαγητό, ή, μπορεί ο καθένας να το προσθέσει στο πιάτο του όταν σερβιριστεί.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s