Ζυμαρικά Τυρινής με τόννο και εβαπορέ

zym-tyr-tonnosΕκτέλεση – Φωτογραφία: Μαρία

Μια πολύ επιτυχημένη συνταγή, τη βασική δομή της οποίας βρήκα κάποτε σε ένα βιβλιαράκι συνταγών για κάποιο ηλιέλαιο. Είναι ιδανική για την εβδομάδα της Τυρινής και σχετικά ελαφριά αν αποφεύγετε τις πολλές θερμίδες!

Υλικά για 2 πλούσιες μερίδες (ή 3 πιο συντηρητικές)

  • 250 γραμμάρια πέννες ή σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό (μισό πακέτο του μισού κιλού)
  • 2 κονσέρβες τόννου σε νερό
  • Μισό κρεμμύδι ξερό, μέτριο σε μέγεθος, ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας ξερό βασιλικό (ή μισή κουταλιά σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο)
  • 1 γάλα εβαπορέ (καλύτερα ελαφρύ)
  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο, το λιγότερο 1/2 ποτήρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε κατσαρόλα με τον κατάλληλο τρόπο.

Σε άλλο σκεύος βάζουμε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο κι εκεί σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά.

Όταν το κρεμμύδι σοταριστεί προσθέτουμε το βασιλικό και το 1/3 του εβαπορέ, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να πάρει βράση.

Προσθέτουμε τον – στραγγισμένο – τόννο, λίγο αλάτι και το υπόλοιπο γάλα και αφήνουμε να σιγοβράζει.

Την ώρα που τα ζυμαρικά κοντεύουν να γίνουν, αποσύρουμε τη λευκή σάλτσα μας από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και το μισό τυρί και ανακατεύουμε.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Περιχύνουμε με τη λευκή σάλτσα τόννου και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σερβίρουμε στα πιάτα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Καλή όρεξη!

Σημείωση: Στην εκτέλεση αυτή τα ζυμαρικά ήταν πέννες ολικής άλεσης, όμως η συνταγή γίνεται εξαιρετική και με τα κοινά ζυμαρικά σε κάθε σχήμα – τριβελάκια, σπαγγέτι κτλ.

Αν θέλετε τα ζυμαρικά σας ακόμα πιο ελαφριά, μπορείτε αντί να σοτάρετε το κρεμμύδι να το ζεματίσετε σε νερό, και να προσθέσετε όλο το λάδι όταν αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά. Η νοστιμιά παραμένει!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΓΑΛΑΚΤΕΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΥΡΙΝΗ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s