Φρέσκος σολωμός φούρνου με σάλτσα γιαουρτιού

solomos-giaourtiΕκτέλεση: Μαρία
Φωτογραφία: Άγγελος

Αυτό το ελαφρύ και πολύ χορταστικό πιάτο είναι ιδανικό για την εβδομάδα της Τυρινής, που προηγείται της Σαρακοστής του Πάσχα.

Υλικά για 4 μερίδες

Για το ψάρι

  • Φρέσκος σολωμός (ή φρέσκος ελαφρά καπνισμένος) – 4 χοντρά κομμάτια (όχι λεπτές φετούλες)
  • Φρεσκοστιμμένος χυμός από 2-3 λεμόνια
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα

  • Γιαούρτι ελαφρύ – 250 με 300 γραμμάρια
  • Κουρκουμάς (turmeric) 1/3 έως 1/2 μιας κουταλιάς του γλυκού
  • Άνηθος ψιλοκομμένος, 1-2 κουταλιές σούπας
  • Ελαιόλαδο, 1-2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι

Στην εκτέλεση της συνταγής ο σολωμός την πρώτη φορά συνοδεύτηκε από ρύζι μπασμάτι, μικρά τοματάκια, πολύσπορο ψωμί και σαλάτα με μανιτάρια, καρότα και βλαστούς μπαμπού, τη συνταγή της οποίας θα δείτε εδώ. Τη δεύτερη φορά, το αποτέλεσμα της οποίας βλέπετε στη φωτογραφία, συνοδεύτηκε από ρύζι ολικής άλεσης και σαλάτα με σος μαγιονέζας και τυριού. Πιστεύω ότι και ο συνδυασμός με ρύζι μπλου μπόνετ ή ψητές πατάτες ή και πουρέ θα είναι πολύ καλός. Από κει και πέρα εσείς επιλέγετε!

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα κομμάτια του σολωμού σε δοχείο μαζί με τον χυμό λεμονιού, τα ανακατεύουμε να πάει το λεμόνι παντού και τα αφήνουμε μέσα για 15 τουλάχιστον λεπτά.
  • Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντίσταση πάνω-κάτω.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια του σολωμού από το δοχείο με το λεμόνι στο ταψί σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο, με την τυχόν πέτσα από πάνω.
  • Περιχύνουμε τα κομμάτια με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο κι αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς. Θα το αφήσουμε να ψηθεί για 15 λεπτά. Στα 10 λεπτά ψησίματος θα ανοίξουμε το φούρνο και θα αναποδογυρίσουμε τα κομμάτια στα γρήγορα, αφήνοντας να ψηθούν άλλα 5 λεπτά.
  • Μόλις βάλουμε το ψάρι για ψήσιμο ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ανακατεύουμε καλά σε δοχείο το γιαούρτι με τον κουρκουμά, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
  • Αν σερβίρουμε το ψάρι μας με (οποιοδήποτε) βρασμένο ή ατμομαγειρεμένο ρύζι, το τοποθετούμε στα πιάτα σκεπάζοντας το μισό μέρος τους και δίπλα του βάζουμε 4-5 τοματάκια.
  • Όταν το ψάρι είναι έτοιμο και το βγάλουμε από το φούρνο, μπορούμε πολύ εύκολα να αφαιρέσουμε την πέτσα μέσα στο ταψί ξύνοντάς την ελαφρά με μαχαίρι.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια ψαριού δίπλα ή πάνω στο ρύζι και τα σκεπάζουμε με κουταλιές σάλτσας.

Καλή όρεξη!

Η συνταγή αποτελεί δική μου παραλλαγή μιας ωραίας συνταγής που βρήκα στη σελίδα http://blogs.gastronomos.gr/sirtimid/8.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΥΡΙΝΗ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s