Θαλασσινά με άγριο ρύζι

Συνταγή-φωτογραφίες: Κατερίνα

Οι αναλογίες δεν είναι προκαθορισμένες. Είναι ανάλογα με το γούστο μας.

ΥΛΙΚΑ:

  • Θαλασσινά του γούστου μας (με σουπιά και γαρίδες στην παρούσα συνταγή, αλλά βάζουμε και όποιο άλλο θαλασσινό μας αρέσει, π.χ. καλαμάρι, μύδια κλπ.).
  • Κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο.
  • Ελαιόλαδο με μέτρο (όχι πολύ – δεν θα απορροφηθεί).
  • Αλάτι & πιπέρι.  Λίγη ντομάτα κονκασσέ (όχι πελτέ).
  • Ρύζι 3A ανάμεικτο – Άγριο parboiled με αγριόρυζο
  • Νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε σε σχετικά μικρά κομματάκια τα θαλασσινά, για να γίνουν πιο γρήγορα.

Μέσα σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα θαλασσινά, αλάτι και πιπέρι μαύρο τριμμένο, και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι, και όχι να τσιγαριστούν.

Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να πάρει τις γεύσεις το ρύζι απο την αρχή.

Έχουμε υπολογίσει από πριν πόσο νερό θα χρειαστεί, μόνο για να γίνει το ρύζι σπυρωτό, το έχουμε βράσει και το ρίχνουμε (ζεστό) μέσα στην κατσαρόλα.

Όταν πάρει βράση το φαγητό προσθέτουμε τελευταία την ντομάτα.

Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε την φωτιά για να απορροφήσει ομαλά τα υγρά στοιχεία το ρύζι.  Σημειωτέον πως το μαύρο ρύζι θέλει λίγο περισσότερο χρόνο να βράσει από το παρμπόιλντ.

Καλό είναι να ελέγξουμε το φαγητό μετά απο 10-15 λεπτά, να βεβαιωθούμε αν το ρύζι έχει όντως βράσει και είναι σπυρωτό. Αν είναι ακόμα λιγάκι ωμό, συμπληρώνουμε μετρημένο (ζεστό) νερό, κάνουμε ένα γρήγορο ανακάτεμα και ξανακαπακώνουμε την κατσαρόλα, σβύνοντας την φωτιά αλλά χωρίς να αποσύρουμε την κατσαρόλα από πάνω.

Τρώγεται ζεστό, αλλά και σαν κρύο πιάτο.

Το ρύζι που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή!

Το ρύζι που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν χρησιμοποιηθούν άλλοι τύποι ρυζιού σε ανάμειξη, για παράδειγμα μαύρο αναποφλοίωτο ρύζι σε συνδιασμό με παρμπόιλντ, τότε το παρμπόιλντ πρέπει να μπει 7-9 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το αναποφλοίωτο ρύζι. Αν χρησιμοποιήσετε ρύζι αναποφλοίωτο ή παρμπόιλντ σε συνδιασμό με καρολίνα ή νυχάκι, αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα αργότερα από την ώρα που θα βράσει το αναποφλοίωτο ή το παρμπόιλντ, καθώς αν βράσουν όλη την ώρα που χρειάζονται τα δυο πρώτα για να μαλακώσουν, θα γίνουν λαπάς…

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s