Διάφορες γρανίτες νηστίσιμες

Γρανίτες – γενικές οδηγίες

Χρησιμοποιούμε πάντα ώριμα γερά φρούτα.
Όταν ετοιμάσουμε το μείγμα της γρανίτας, το τοποθετούμε στο ειδικό δοχείο παγωτού στην κατάψυξη.
Όταν αρχίζει να πήζει η γρανίτα τη βγάζουμε και την χτυπάμε στο μπλέντερ ή με την ρόδα των αυγών.
Ξαναβάζουμε την γρανίτα στο δοχείο παγωτού και την αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Μπορούμε να την διατηρήσουμε πολλές μέρες στην κατάψυξη, χρειάζεται όμως να την ξαναχτυπάμε κάθε φορά που θα την σερβίρουμε για να είναι αφράτη.
Οι γρανίτες σερβίρονται σε ψηλά σωληνωτά ποτήρια με καλαμάκι.

Γρανίτα πορτοκάλι

Υλικά

2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνα σκόνη
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
3.1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Βάζουμε την ζελατίνα σε 1/2 φλιτζάνι νερού να λιώσει. Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό.
Προσθέτουμε την ζελατίνα. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Βάζουμε το μίγμα στο ειδικό δοχείο παγωτού και παγώνουμε την γρανίτα, όπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.

-Μπορούμε να φτιάξουμε γρανίτα πορτοκάλι χωρίς ζελατίνα με τις ακόλουθες αναλογίες:

Υλικά

Χυμό από 8 πορτοκάλια
4 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά.
Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό του λεμονιού
και παγώνουμε την γρανίτα όπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.


Γρανίτα Λεμόνι

Υλικά
3,1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού
1,1/2 φύλλο ζελατίνας

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας στο νερό να λειώσουν.
Βάζουμε να βράσει το νερό με την ζελατίνα και την ζάχαρη για 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Παγώνουμε την γρανίτα όπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.

-Μπορούμε να φτιάξουμε γρανίτα λεμόνι χωρίς ζελατίνα με τις ακόλουθες αναλογίες:

Υλικά

2,1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 φλιτζάνι τσαγιού και 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Χυμό 3 λεμονιών
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την γρανίτα όπως και τις προηγούμενες.
Βράζουμε το σιρόπι μαζί με την φλούδα λεμονιού.
Μετά την αφαιρούμε και την πετάμε.

Γρανίτα Βερίκοκο

Υλικά

400γραμ. ώριμα βερίκοκα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη 10 λεπτά σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Την αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Πλένουμε τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα βάζουμε να χτυπηθούν στο μπλέντερ ή τα περνάμε από την μηχανή των χόρτων.
Ρίχνουμε τον πολτό από τα βερίκοκα στο κρύο σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Τα περνάμε από σίτα και βάζουμε το μίγμα στο ειδικό δοχείο παγωτού και παγώνουμε την γρανίτα οπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.

Γρανίτα Ροδάκινο

Υλικά

1/2 κιλό ώριμα ροδάκινα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη 10 λεπτά σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Την αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Πλένουμε τα ροδάκινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα βάζουμε να χτυπηθούν στο μπλέντερ ή τα περνάμε από την μηχανή των χόρτων.
Ρίχνουμε τον πολτό από τα ροδάκινα στο κρύο σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
Τα περνάμε από σίτα και βάζουμε το μίγμα στο ειδικό δοχείο παγωτού και παγώνουμε την γρανίτα οπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.

Γρανίτα Φράουλα

Υλικά

300γραμ. ώριμες φράουλες
1,1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη 10 λεπτά σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Την αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Πλένουμε τις φραουλες καλα και αφαιρούμε τα κοτσανάκια τους. Τις βάζουμε να χτυπηθούν στο μπλέντερ ή τις περνάμε από την μηχανή των χόρτων.
Ρίχνουμε τον πολτό από τις φράουλες στο κρύο σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού.
Τα περνάμε από σίτα και βάζουμε το μίγμα στο ειδικό δοχείο παγωτού και παγώνουμε την γρανίτα οπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.

Γρανίτα Πεπόνι

Υλικά

4 φλιτζάνια τσαγιού πεπόνι
1,1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1/3 φλιτζανιού τσαγιού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και λιώνουμε το πεπόνι. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού από το νερό και το σουρώνουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλυτζάνια νερό, την ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά μας καλά.
Τοποθετούμε τη γρανίτα στο ειδικό δοχείο παγωτού και την παγώνουμε όπως περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.

Γρανίτα με πολλά Φρούτα

Υλικά
1 κονσέρβα φρουτοσαλάτα κομπόστα με ζάχαρη βάρους 1/2 κιλού

Εκτέλεση

Αδειάζουμε την κονσέρβα με το σιρόπι της στο μπλέντερ.
Αν η κομπόστα έχει βύσσινα ή κεράσια αφαιρούμε πρώτα τα κουκούτσια τους.
Βάζουμε τον πολτό στο ειδικάο δοχείο παγωτού και παγώνουμε τη γρανίτα όπως
περιγράφεται στις γενικές οδηγίες.
——————————————

Τις συνταγές αντέγραψε η Μαριλένα.

Πηγή: Σαρακοστιανά, Εκδόσεις Ακρίτας
http://shop.akritas.net.gr/product.php?productid=144

This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Διάφορες γρανίτες νηστίσιμες

  1. Παράθεμα: Αυθεντική Γρανίτα Φράουλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s