Λαχανοπρασόσουπα με μπαγιάτικο ψωμί

Συνταγή-φωτογραφία: Μαρία

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι κομμένο λάχανο
  • 1 μέτριο πράσο
  • Λίγο μάραθο
  • Ελαιόλαδο (4-5 κουτ. σούπας)
  • Μπαγιάτικο ψωμί
  • Αλάτι
  • Κόκκινο πιπέρι καυτερό (ή και γλυκό αν θέλετε)
  • Λεμόνι

Εργαλεία: Μπλέντερ

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς.

Τρίβουμε το μπαγιάτικο ψωμί μας σε ψίχουλα (θα είναι πιο εύκολο αν έχουμε αφαιρέσει την κόρα). Τα τοποθετούμε σε σκεύος, τα ανακατεύουμε με αλάτι και (προαιρετικά) λίγο κόκκινο πιπέρι και τα βάζουμε στο φούρνο στους 120 βαθμούς τουλάχιστον για 30 λεπτά να φρυγανιστούν.

Βάζουμε νερό να βράσει σε κατσαρολάκι.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το λάχανο και το πράσο.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε αρκετά δυνατή φωτιά (2 με ανώτερο το 3) και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λάχανο και το πράσο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σωταριστούν.

Όταν γυαλίσουν προσθέτουμε το βραστό νερό, το αλάτι και το μάραθο και σκεπάζουμε να βράσουν.

Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν αρκετά, βάζουμε να πολτοποιηθούν στο μούλτι μαζί με μια ποσότητα ζωμού. Ακριβώς επειδή «θα τα κάνουμε αλοιφή», μπορούμε στη σούπα αυτή να αξιοποιήσουμε και τα σκληρά μέρη του λάχανου που δεν μαλακώνουν εύκολα με το βράσιμο.

Ρίχνουμε τον πολτό λαχανικών πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να γίνει η βελουτέ σούπα μας ομοιογενής. Δεν μας πειράζει να είναι αραιή, γιατί θα την κάνουμε πιο πηχτή με τα ψίχουλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Βγάζουμε τα ψίχουλά μας από το φούρνο. Τώρα έχουμε δυο επιλογές, μια ελαφριά για το στομάχι και με λιγότερες θερμίδες, και μια πιο βαριά και πιο παχυντική που πολλοί θεωρούν νοστιμότερη.

1) Η ελαφριά: Ρίχνουμε τα ψίχουλα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

2) Η βαριά: Πριν ρίξουμε τα ψίχουλα στην κατσαρόλα, τα σωτάρουμε σε τηγάνι με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε στα πιάτα κόκκινο πιπέρι και λεμόνι. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ελαιόλαδο, ωμό.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ χορταστικό και θερμαντικό. Καλή επιτυχία!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΟΥΠΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s