Καλαθάκια με μελιτζανοσαλάτα

Τι χρειαζόμαστε:

ΖΥΜΗ

1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γ. ξίδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα κύμινο
λίγο πιπέρι
αλεύρι όσο πάρει

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ

3 μελιτζάνες φλάσκες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι-πιπέρι
λίγο ξίδι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΑΠΟ ΠΑΝΩ

*α’ επιλογή: ρίγανη και μαϊντανός, λίγη φέτα [στην περίπτωση νηστείας, νηστίσιμη] και λίγο τριμμένο καρύδι
**β’ επιλογή: χταπόδι ψητό ή ξιδάτο σε κομματάκια, ρίγανη

Πώς το κάνουμε:

Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης σε λεκανίτσα (το αλεύρι λίγο λίγο) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για ~1 ώρα.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στις εστίες γκαζιού (άφοβα πάνω στις σχαρίτσες τους) γυρίζοντάς τους πλευρά. Γίνονται σε μερικά λεπτά και είναι αυθεντικές έτσι!
Αν δεν έχουμε κάρβουνα ή γκάζι, τις ψήνουμε στο φούρνο εναλλακτικά (στους 200C για 45-50′).
Σε σχάρα ή στο φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες ψήνουμε και τις πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια (ξεσποριασμένες). Γίνονται πιο γρήγορα από τις μελιτζάνες, προσέξτε τις.
Τις πιπεριές τις κόβουμε κομματάκια, τις μελιτζάνες τις ξεφλουδίζουμε (να μην κρυώσουν πολύ) και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά (μελιτζάνες-πιπεριές-σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο, ξίδι και ελαιόλαδο).
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ-πατ (ή μεγάλο ποτήρι) κάπως μεγάλα στρογγυλά κομμάτια.
Παίρνουμε μια «μαφινιέρα» (ταψί με υποδοχές για κεκάκια-μάφινς) των 12 τμχ και τη βάζουμε από την ανάποδη, βουτυρώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε ένα φυλλαράκι πάνω από κάθε θήκη, πατώντας καλά να πάρει το σχήμα της.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200C μέχρι να ροδίσουν (~15′), βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι.
Ξεφορμάρουμε και γεμίζουμε το κάθε καλαθάκι με λίγη μελιτζανοσαλάτα, πασπαλίζοντας από πάνω με τα υλικά της α’ ή β’ επιλογής.
Σερβίρουμε αμέσως. Αν περισσέψουν και τα κρατήσετε στο ψυγείο, να ξέρετε ότι θα μουλιάσει λιγάκι ο πάτος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αντί για χταπόδι έβαλα μια φορά λίγο μαγειρευτό λεμονάτο καλαμάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χταπόδι ή καλαμάρι, αρκεί να μην είναι κοκκινιστό (όπως π.χ. σε αρκετές κονσέρβες)

Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/kalathakia-me-melitzanosalata.html

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΠΙΤΕΣ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s