Μελομακάρονα με μέλι και φρουκτόζη

Φωτογραφία-εκτέλεση: Μαρία

Για τη συνταγή αυτή ακολούθησα τις οδηγίες από εδώ, με τις εξής αλλαγές:

  • Έφτιαξα τη μισή δόση
  • Χρησιμοποίησα παρθένο ελαιόλαδο (η συνταγή δεν καθορίζει το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί)
  • Στη ζύμη αντικατέστησα τη ζάχαρη με φρουκτόζη (λιγότερη κατά το 1/4)
  • Το ξύσμα ήταν ενός ολόκληρου μέτριου πορτοκαλιού (άρα για ολόκληρη τη δόση θα έβαζα το ξύσμα από 2)
  • Έπλασα τα μελομακάρονα παίρνοντας ένα κομμάτι καρυδόψυχα (το μισό από ένα καρύδι) και πλάθοντας το μελομακάρονο γύρω του
  • Έφτιαξα το σιρόπι πριν ετοιμάσω τα μελομακάρονα, για να κρυώσει μέχρι να ψηθούν αυτά
  • Τροποποίησα τη δοσολογία για το σιρόπι ως εξής: 1 ποτήρι μέλι (χωρητικότητας 200 γρ) 1/2 ποτήρι φρουκτόζη και 1 και 1/2 ποτήρι νερό. Αυτά έβρασαν μέχρι να αρχίσει το σιρόπι να γίνεται ελαφρά πηχτότερο και να μη μοιάζει με νερό όταν παίρνεις μια κουταλιά και την ξαναρίχνεις στην κατσαρόλα. Θυμηθείτε: όταν κάτι φαίνεται λίγο πηχτό όσο βράζει, όταν κρυώσει θα είναι πολύ πηχτότερο. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο το σιρόπι για τα μελομακάρονα να είναι ζεστό τόσο πηχτό, ώστε όταν κρυώσει να γίνει καραμέλα!
  • Όταν τα μελομακάρονα βγήκαν από το φούρνο καυτά, τα έρριξα στο κρύο σιρόπι για 30-40 δευτερόλεπτα (η διάρκεια είναι σοφή συμβουλή της Ιωάννας) αναποδογυρίζοντάς τα κιόλας με την τρυπητή κουτάλα για να το ρουφήξουν ομοιογενώς. Από την κατσαρόλα τα έβαλα σε σκεύος και τα περίχυσα ανά σειρά με χοντροκομμένο καρύδι, ώστε όποιος δεν θέλει ξηρούς καρπούς να μπορεί εύκολα να απομακρύνει τουλάχιστον τους εξωτερικούς.

Βγήκαν πολύ νόστιμα, ελαφρώς τραγανά απ’ έξω και ζουμερά, αλλά όχι «λάσπη» από μέσα, και βέβαια έγιναν ανάρπαστα!

Υ.Γ. Περίσσεψε λίγο σιρόπι (είναι καλύτερα να περισεύει παρά να λείπει…) το οποίο θα βάλω σε τηγανίτες, όπως κάθε χρόνο.

Δείτε και άλλες συνταγές για μελομακάρονα:
Μελομακάρονα του διαιτολόγου
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Φοινίκια (Σμυρναϊκά Μελομακάρονα)

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s