Σπαγγέτι με κολοκυθάκια

Συνταγή-φωτογραφίες: Μαρία

Η συνταγή αυτή θα ικανοποιήσει όσους αγαπούν τα κολοκυθάκια, όσους δεν ανέχονται την κυριαρχία της ντομάτας στις σάλτσες για ζυμαρικά κι όσους δεν θέλουν να προσθέτουν σε κάθε φαγητό κρεμμύδι ή/και σκόρδο!

Υλικά

  • Σπαγγέτι (500 γρ.)
  • Κολοκυθάκια (τουλάχιστον 5-6 μέτρια) τριμμένα στον τρίφτη τυριού
  • 1 καρότο επίσης τριμμένο στον τρίφτη τυριού
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Λίγο άνηθο (ή αν προτιμάτε, ρίγανη ή ρίγανη και δυόσμο)
  • Ελαιόλαδο (3/4 φλυτζανιού έως 1 ολόκληρο φλυτζάνι)
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε να βράσει νερό για τα μακαρόνια στην κλασική αναλογία 1 λίτρο νερού για 100 γραμμάρια μακαρόνια, δηλ. 5 λίτρα για ένα πακέτο του μισού κιλού + 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και ξύνουμε τη φλούδα τους, τα τρίβουμε  στον τρίφτη του τυριού (όχι στο πολύ ψιλό) και μετά τα ξεπλένουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό.

Πλένουμε, ξύνουμε και τρίβουμε το καρότο και το βάζουμε με τα κολοκυθάκια.

Μόλις πάει να βράσει το νερό για τα μακαρόνια βάζουμε να κάψει ελαιόλαδο (από μισό φλυτζάνι έως 3/4 φλυτζανιού) σε βαθύ τηγάνι ή μέτρια κατσαρόλα.

Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το καρότο κι ανακατεύουμε καλά.  Μετά από λίγο τηγάνισμα χαμηλώνουμε τη φωτιά (αν η υψηλότερη θερμοκρασία του ματιού είναι το 3, την κατεβάζουμε στο 2). Αν δούμε ότι παρά το χαμήλωμα τα λαχανικά μας κινδυνεύουν να καούν χαμηλώνουμε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ώστε να σιγοσωτάρονται.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα κι ανακατεύουμε. Τον άνηθο ή τα άλλα μυρωδικά επιλογής μας τα προσθέτουμε τελευταία.

Όταν τα ζυμαρικά έχουν βράσει κι είναι έτοιμα να τα σουρώσουμε, αφαιρούμε με την κουτάλα της σούπας (ή ό,τι άλλο σκεύος έχει χωρητικότητα 200 ml και μας βολεύει) νερό από αυτό όπου βράζουν και το προσθέτουμε στα λαχανικά. Συνολικά προσθέτουμε 200 ml, ή 400  αν θέλουμε πιο υδαρό αποτέλεσμα. Μπορούμε και να αφήσουμε τα λαχανικά χωρίς καθόλου πρόσθετο νερό.

Αν βάλουμε νερό, δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά στα λαχανικά, να βράσουν με το νερό των μακαρονιών 3 έως 5 λεπτά.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια. Αν θέλουμε να τα φάμε ζεστά με τη σάλτσα των κολοκυθιών δεν τα ξεπλένουμε με νερό. Αν θέλουμε να τα φάμε κρύα με τη σάλτσα των κολοκυθιών, σαν σαλάτα, τότε τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Σε κάθε περίπτωση μετά το σούρωμα, όταν τα βάλουμε στην κατσαρόλα τους ρίχνουμε ωμό ελαιόλαδο (όχι παραπάνω από 1/4 φλυτζανιού) κι ανακατεύουμε.

Δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλάτι και προσθέτουμε κι άλλο αν χρειάζεται, όπως επίσης και μαύρο πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο στο μύλο).

Καλή όρεξη!

Υ.Γ. Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα με τα κολοκυθάκια κρεμμύδι, αν θέλουμε. Το βάρος της συνταγής πέφτει στο ότι υπερτερούν τα κολοκυθάκια ενώ η ντομάτα υπάρχει σε μικρή ποσότητα.

Υ.Γ. 2: Μπορούμε επίσης να περάσουμε τη σάλτσα από μπλέντερ, όταν πια είναι έτοιμη. Αν την πολτοποιήσουμε πριν τηγανιστούν τα κολοκυθάκια το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, λιγότερο πικάντικο.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s