Κουσάρι

Παραδοσιακή συνταγή Αιγύπτου

Υλικά για 4 άτομα

  • 3/4 φλυτζάνι φακές
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • 3/4 φλυτζάνι μακρύκοκκο ρύζι (ωμό)
  • 1 φλυτζάνι κοφτό μακαρονάκι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 δόντια σκόρδο, λυωμένα
  • 1 κουτί (0,5 κιλό) ντομάτες κονκασσέ
  • 1/4 κουταλάκι κόκκινη πιπεριά σε νιφάδες (αν θέλετε βάζετε ποσότητα κατά την προτίμησή σας)
  • αλάτι και πιπέρι (όσο προτιμάτε)

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τις φακές και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 25 λεπτά.  Προσθέτουμε το ρύζι στις φακές, και συνεχίζουμε να τα σιγοβράζουμε ακόμα 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  2. Γεμίζουμε μια άλλη κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό και περιμένουμε να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.  Τα στραγγίζουμε.
  3. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα πλατύ τηγάνι, πάνω από μετρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και καρυκεύουμε με τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα σε μέτρια φωτιά, περίπου 10-20 λεπτά.
  4. Σε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος ανακατεύουμε τις φακές, το ρύζι και τα μακαρόνια. Προσθέτουμε στο μείγμα την σάλτσα με τις ντομάτες, ανακατεύοντας μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα.

Άλλοι 2 που μαγείρεψαν τη συνταγή σημειώνουν:

1) Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σημειωθεί πως το κοφτό μακαρονάκι πρέπει να είναι το πιο ψιλό σε μέγεθος.
Δεύτερον, τα κρεμμύδια να είναι χοντροκομμένα και να τηγανιστούν σε μέτρια-δυνατή φωτιά σε περίπου 1/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα συχνά.  Μπορείτε να τα καρυκεύσετε με λίγο κύμινο και κόκκινο πιπέρι αν θέλετε.  Όταν τα κρεμμύδια πάρουν ένα ωραίο σκούρο μελί χρώμα, προσθέστε περίπου 3 κουταλιές ντοματοπελτέ, αραιωμένο σε περίπου 1 φλυτζάνι νερό, και αφήσετε να σιγοβράσουν για περίπου 5-10 λεπτά. Τέλος, σε ένα μεγάλο ταψί ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί  (μάλιστα, ορισμένοι Αιγύπτιοι τα σερβίρουν κιόλας σε στρώσεις). Τοποθετείτε το koushari πάνω σε ένα δίσκο σερβιρίσματος και σερβίρετέ το παρέα με μια ωραία Αραβικού τύπου σαλάτα, λίγες ελιές, και φυσικά με λίγη ωμή ρόκα συνοδεία.  Η σαλάτα είναι πολύ σημαντική!

2) Συνήθως, η σάλτσα πολτοποιείται, οπότε, ανέμιξα 1 κουτί πολτού ντομάτας, 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο, 1 κουταλάκι κύμινο, 3 δόντια σκόρδου και 1 κουταλιά ελαιόλαδο, και τα σιγόβρασα επί 10 λεπτά. Σας διαβεβαιώ, οι γεύσεις μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά το πιάτο συνολικά είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!  Η υφή του, με τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις φακές είναι τόσο ωραία.  Μόνο να βεβαιωθείτε πως έχετε ροδίσει καλά τα κρεμμύδια, για να τα στρώσετε επάνω από το τελικό πιάτο.

Πηγή: http://allrecipes.com/recipe/egyptian-koshari/

Μετάφραση από τα αγγλικά: Κατερίνα

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s