Αλάδωτη τάρτα μήλου με σουκραλόζη

Συνταγή-φωτογραφίες: Μαρία

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουταλιά σούπας ροδόνερο
  • 2 κουταλιές σούπας βρώμη (κουάκερ)
  • 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 1 κουταλιά σουκραλόζη
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • Νερό

Για τη γέμιση:

  • 260-300 γρ. μήλο καθαρισμένο (χωρίς κουκούτσια, κοτσάνια, και χωρίς την περισσότερη φλούδα)
  • 3 κουταλιές σούπας σταφίδες
  • 1 κουταλιά σούπας βρώμη
  • 2-3 κουταλιές σούπας σουκραλόζη
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • καρυδόψυχα για το γαρνίρισμα

Εργαλεία διάφορα

Ζυγαριά κουζίνας, μπλέντερ, λαδόχαρτο, πλάστης

Εκτέλεση

Βάζουμε στη ζυγαριά τη μια κουταλιά ροδόνερο και τη μια κουταλιά μηλόξυδο, και συμπληρώνουμε με νερό ώσπου να έχουμε 100 γραμμάρια υγρού.

Στο υγρό αυτό προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά.

Σε μπωλ ανακατεύουμε με κουτάλι όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης.

Προσθέτουμε το υγρό που έχουμε ετοιμάσει. Αρχικά ανακατεύουμε με κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι ώσπου να έχουμε μια ωραία ζύμη.

Ενώ η ζύμη μας ‘ξεκουράζεται» για 10-15 λεπτά, ετοιμάζουμε το χώρο όπου θα τη δουλέψουμε: Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και το στερεώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας με σελοτέιπ στις άκρες.

Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στο λαδόχαρτο και την ανοίγουμε με πλάστη.

Όταν την φέρουμε στο πάχος που θέλουμε, αφαιρούμε το σελοτέιπ από τις γωνίες του λαδόχαρτου και αναποδογυρίζουμε το λαδόχαρτο μέσα σε στρογγυλό λαδωμένο ταψί, ώστε η ζύμη μας να πέσει μέσα.

Στρώνουμε προσεκτικά τη ζύμη μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια κόβουμε με μαχαίρι τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν και μας χαλάνε το σχήμα γύρω-γύρω…

έτσι ώστε η ζύμη μας να έχει ένα κανονικό σχήμα μέσα στο ταψί.

Τις λωρίδες ζύμης που αφαιρέσαμε τις φυλάμε χωριστά για μετά.

Τώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τοποθετούμε σε μπλέντερ το μήλο με λίγη από τη φλούδα του (προσωπικά βρίσκω αστείο να αγοράζουμε προϊόντα με ίνες για να δουλεύει καλά το έντερο, ενώ τις αφαιρούμε από τις φυσικές τροφές που παρασκευάζουμε οι ίδιοι! Ο μόνος λόγος για να αφαιρέσετε όλη τη φλούδα από το μήλο είναι το να σας πειράζει στην υγεία.)

Στο πολτοποιημένο μήλο προσθέτετε τις σταφίδες πλυμμένες καλά και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, με τελευταία την κανέλα.

Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και αδειάζετε τη γέμιση στη βάση της τάρτας μέσα στο ταψί.

Αφού απλώνετε τη γέμιση ισόπαχα σε όλη την επιφάνεια της τάρτας, γυρίζετε με βρεγμένα δάχτυλα τις άκρες της τάρτας προς τα μέσα.

Τώρα παίρνετε τις λωρίδες ζύμης που φυλάξατε και σχηματίζετε μ’ αυτές σχέδια πάνω στην τάρτα, όπως αυτός ο σταυρός.

Προαιρετικά γαρνίρετε με κομμάτια καρυδόψυχας και πασπαλίζετε με κανέλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή τάρτα με γέμιση που δεν χύνεται και δεν είναι πολύ ζουμερή.

Παραλλαγές:

Αν θέλετε περισσότερη γέμιση, φτιάξτε την κανονική δόση ζύμης και βάλτε μέσα διπλή δόση γέμισης. Αν θέλετε η γέμιση να είναι πιο νερουλή, σαν μαρμελάδα που δεν έχει ψηθεί, απλά αφαιρέστε τη μισή ποσότητα βρώμης (π.χ. στη διπλή δόση γέμισης βάλτε μια κουταλιά βρώμης αντί για δύο).

Αν αντί για σουκραλόζη θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρουκτόζη, η ποσότητα φρουκτόζης είναι περίπου το 1/4 από αυτή της σουκραλόζης. Ασφαλώς μπορείτε να την κάνετε και με ζάχαρη, που θα αντιστοιχεί σε 1/3 της ποσότητας σουκραλόζης. Καλά είναι να δοκιμάσετε λίγο τη γέμιση αν είναι όσο γλυκειά θέλετε, και να θυμάστε ότι οι σταφίδες θα προσθέσουν γλύκα.

Καλή επιτυχία!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΖΥΜΕΣ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΠΙΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Μία απάντηση στο Αλάδωτη τάρτα μήλου με σουκραλόζη

  1. Ο/Η Marita λέει:

    Μαρία πολύ ωραία και νόστιμη φαίνεται η τάρτα!Θα τη δοκιμάσω καποια στιγμή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s