Γλυκό καρπούζι

Συνταγή-φωτογραφίες: Ιωάννα

Υλικά και εκτέλεση

Φροντίζουμε να βρούμε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι. Το πάχος να ‘ναι περισσότερο από το δάχτυλό μας, περίπου 1,5-2 εκατοστά.

Καθαρίζουμε το πράσινο μέρος του καρπουζιού και φυσικά και τη ψίχα, το κόκκινο. Εγώ αφίνω λίγη ψίχα (1-2 χιλιοστά) στις φλούδες μου συνήθως.

Για τη ζάχαρη να υπολογίσετε τα 2/3 του βάρους των φλουδών. Δηλαδή αν η φλούδα ζυγίζει 900 γρ. η ζάχαρη να είναι 600γρ. Θα χρειαστείτε και νερό. Οπωσδήποτε το ίδιο βάρος με τη φλούδα πρέπει να είναι το νερό, και ίσως να χρειαστεί και παραπάνω αν το καρπούζι αργεί να βράσει και το σιρόπι δένει γρήγορα.

Κόβετε τη φλούδα σε κομμάτια, όπως θα θέλετε να τα σερβίρετε, με το βράσιμο δε θα συρικνωθούν. Μικρά ή μεγάλα, μακρόστενα ή ρόμβους εσείς διαλέγετε.

Αν υπάρχει 1 κουταλάκι του γλυκού ασβέστης, διαλύστε τον σε νερό και αφήστε εκεί τα κομμάτια για 2 τουλάχιστον ώρες (κάποιες νοικοκυρές το αφήνουν όλη νύχτα). Αν δεν έχετε ασβέστη δε χάθηκε ο κόσμος (εγώ δεν είχα πάντως και το γλυκό βγήκε μια χαρά). Στη συνέχεια τα μουλιάζετε σε νερό για καμιά ωρίτσα να φύγει ο ασβέστης όσο περισσότερο γίνεται.

Τα στραγίζετε και αρχίζετε το βράσιμο με τη ζάχαρη. Προσθέστε μερικές κουταλιές σούπας από το ζουμάκι της ψίχας, δίνει ωραίο χρώμα. Κι όσοι-όσες είστε μερακλήδες βάλτε και μία γεμάτη κουταλιά (σούπας βέβαια) καλό μέλι.
Περιμένετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού (φυσικό συντηρητικό) και το μυρωδικό που προτιμάτε: κλωναράκι αρμπαρόριζα ή βανίλια. Δε θα χρειαστεί να το ξαφρίζετε όπως γίνεται με άλλα γλυκά.

Καθώς το καρπούζι βράζει θα το δείτε να χάνει την ασπρίλα του και να γίνεται όλο και πιο διάφανο, με μερικά ‘νευράκια’ σαν φλεβίτσες να ξεχωρίζουν. Μερικά κομμάτια μπορεί να κρατήσουν έναν πυρήνα λιγότερο διάφανο αλλά δεν πειράζει. Το γλυκό έχει ήδη γίνει. Όσο μικρότερα τα κομμάτια σας τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν, και πιο διάφανα θα γίνουν.

Κρατήστε το στο κατσαρολάκι μέχρι την επόμενη μέρα γιατί το καρπουζάκι μπορεί να βγάλει υγρά και να χρειαστεί να το βράσετε λίγο ακόμη για να ξαναδέσει το σιρόπι του.

Καλή επιτυχία!!!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Γλυκό καρπούζι

  1. Παράθεμα: Γλυκό καρπούζι Με ή χωρίς ασβέστη

  2. Ο/Η aspa λέει:

    κι εγώ έχω την ίδια συνταγή. τέλειο αποτέλεσμα με το ασβεστόνερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s