Κυδώνι γλυκό με φρουκτόζη

της Μαρίας

Υλικά

  • 750 γρ. κυδώνια καθαρισμένα
  • 750 γρ. νερό
  • 550 γρ. φρουκτόζη
  • 150 γρ. αμύγδαλα
  • 2 κομμάτια φλούδα λεμονιού
  • 2 -3 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • Μπωλ γεμάτο νερό και με το χυμό ενός-δυο λεμονιών

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε στο μπολ με το χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν.

Παίρνουμε ένα-ένα τα κυδώνια, τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους από τη μέση και τα βάζουμε ένα-ένα πίσω στο λεμονόζουμο, ώσπου να τα τελειώσουμε όλα.

Παίρνουμε ένα-ένα τα κομμάτια και τα κόβουμε σε φέτες, όπως τις πατάτες, και τις φέτες σε μικρά κομμάτια σαν μπαστουνάκια. Τοποθετούμε ό,τι κόβουμε πίσω στο λεμονόζουμο ώσπου να κόψουμε όλα τα κομμάτια του φρούτου.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τη φρουκτόζη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τα φύλλα της αρμπαρόριζας. Αφού πάρει βράση το σιρόπι στραγγίζουμε καλά τα κυδώνια σε τρυπητό, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να κοκκινίσουν τα κυδώνια και να δέσει το σιρόπι, δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε και σαν νερό. (Σε πολλές συνταγές θα δείτε να συμβουλεύουν να ξαφρίζετε το γλυκό κατά το βράσιμο. Δεν έχω φτιάξει ποτέ το γλυκό με ζάχαρη για να ξέρω αν βγάζει αφρούς και πέτσα, πάντως με φρουκτόζη δεν βγάζει καθόλου).

Ένας καλός τρόπος για να δούμε πώς είναι το σιρόπι είναι να βάλουμε μ΄ένα κουταλάκι λίγο σιρόπι σ’ ένα πιατάκι και να το αφήσουμε να κρυώσει. 10 περίπου λεπτά πριν  κατεβάσουμε  το γλυκό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού με τα αμύγδαλα, και την κουταλιά μέλι.

Αν θέλουμε, αφαιρούμε τα κομμάτια φλούδας λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας, που πια έχουν γίνει πολύ μικρά. (Προσωπικά τα αφήνω μέσα, ειδικά η φλούδα λεμονιού έχει τρομερή γεύση.)

Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Πώς αποστειρώνουμε τα (γυάλινα) βάζα:

Τρόπος 1: (Κάνει για όλα τα μεγέθη γυάλινων βάζων.) Πλένουμε καλά βάζα και καπάκια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, στρώνουμε μια πετσέτα στη σχάρα του φούρνου  και τα τοποθετούμε πάνω της ανάποδα. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν στους 110 βαθμούς για 15΄. Κλείνουμε το διακόπτη και τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να τα χρειαστούμε. Αν όταν θέλετε να τα βγάλετε είναι ακόμα ζεστά, χρησιμοποιήστε γάντι κουζίνας.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ της μεθόδου είναι ότι τα βάζα και τα καπάκια είναι στεγνά.

Τρόπος 2: (Κάνει μόνο για μακρόστενα βαζάκια, αλλά και για πλαστικά σε αντίθεση με τον τρόπο 1.) Αν τυχόν έχετε στο σπίτι σας αποστειρωτή μπιμπερό, απλά πλύνετε τα βαζάκια και τα καπάκια σας και αποστειρώστε τα σ’ αυτόν σαν να ήταν μπιμπερό! Φυσικά και εδώ χρειάζεστε γάντι κουζίνας για να τα πιάσετε αν τα βγάλετε ζεστά, καθώς είναι πολύ πιο εύχρηστο από το πλαστικό εξάρτημα του αποστειρωτή.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ της μεθόδου 2 είναι ότι είναι πιο γρήγορη από την 1.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ, ότι τα βαζάκια μένουν λίγο υγρά μέσα και πρέπει να τ’ αφήσουμε να στεγνώσουν.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s