Κόλυβα

Βασική συνταγή:
Μαριλένα
Φωτογραφίες: Ιωάννα

Προετοιμασία (Για κόλυβα με ένα σακουλάκι στάρι):

Την παραμονή που θα τα φτιάξετε μουλιάζετε το στάρι σε μια λεκάνη με νεράκι.
Αν πάω την Παρασκευή τα κόλυβα, τα βράζω αργά το βράδυ την Πέμπτη για να στραγγίσουν καλά όλο το βράδυ.

Εκτέλεση

Βράζω στην χύτρα ταχύτητας το στάρι με αρκετό νεράκι για μια ώρα. Σε συμβατική κατσαρόλα θέλει μιάμισυ ώρα, αλλά καλό είναι να ελέγχουμε το στάρι να είναι λίγο σκασμένο και όχι πάρα πολύ μαλακό, έχει σημασία.

Μόλις βράσει το σουρώνουμε. Αν θέλετε το ζουμί για κολυβόζουμο το κρατάτε σε μια άλλη χύτρα.  Το στάρι το απλώνετε σε μια χονδρή πετσέτα κουζίνας να στραγγίσει. Μπορεί να χρειαστεί να το απλώσετε και σε δεύτερη. Στο άπλωμα χρησιμοποιούμε μεγάλο κουτάλι κουζίνας και αποφεύγουμε ανακατέματα με τα χέρια.

Άλλα υλικά

Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Θα χρειαστούμε ξηρούς καρπούς, τρίμμα φρυγανιάς και κανέλλα, και λίγο αλεύρι. Εγώ χρησιμοποίησα ξηρούς καρπούς σε συσκευασίες 200 γραμμαρίων: αμύγδαλα ασπρισμένα, λίγα φουντούκια, καρύδια, λίγο κουκουνάρι, σταφίδες ξανθές και μαύρες. Μαλακώνω τις σταφίδες βρέχοντάς τες σε ένα μπωλάκι με λίγο νερό και τις στραγγίζω και αυτές σε μια πετσετούλα.

Χονδροκόβω τους ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα τα βάζω λίγο στον φούρνο να ροδίσουν (στους 150 βαθμούς 5-10 λεπτά το πολύ) και όταν σβήσω τον φούρνο, όσο είναι ζεστός αφήνω λίγο μέσα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς να ζεσταθούν να μην έχουν υγρασία.

Γενικά το μυστικό είναι να μην κρατάνε τα υλικά πολλή υγρασία.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 4-5 κουταλιές αλεύρι και το καβουρντίζω, ανακατεύω γύρω γύρω συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ίσα να σκουρύνει λιγάκι να γίνει λίγο μπεζ και να μυρίσει όμορφα απο το καβούρντισμα. Προσοχή: αν το αφήσετε παραπάνω γίνεται καφέ ανοιχτό και χαλάει πικρίζει. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει για το στόλισμα.

Εκτέλεση

Παίρνουμε μια βαθειά λεκάνη και μέσα αδειάζουμε το στάρι, ρίχνουμε μέσα και το τρίμμα φρυγανιάς και ανακατεύουμε. Η φρυγανιά ρουφάει και το τελευταίο ίχνος υγρασίας και κάνει τα κόλυβα να μη σβωλιάζουν. Ρίχνω και τρεις κουταλιές της σούπας κανέλλα να μυρίσει όμορφα, και μετα προσθέτω τις σταφίδες και όλους τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας καλά με την ρηχή κουτάλα της κουζίνας.

Αδειάζω τα κόλυβα σε μια γυάλινη πιατέλα μεγάλη λίγο βαθειά και ανοιχτή δίνοντάς τους σχήμα σφαιρικό. Από πάνω ρίχνω το αλεύρι το καβουρντισμένο κάνοντας έτσι μια κάλυψη ώστε η ζάχαρη άχνη στο τέλειωμα να μη λασπώσει τα κόλυβα και να είναι όλα αφράτα.

Στόλισμα

Πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη απο πάνω αφου τα καλύψουμε με την άχνη (ένα σακουλάκι μου πήρε εμένα). Παίρνουμε κουφέτα για μνημόσυνο (έτσι τα ζητάμε, είναι άλλα για γάμους και αρραβώνες!) και ασημένια κουφετάκια ειδικά για το στόλισμα. Μπορείτε να κρατήσετε λίγο απο τους ξηρούς καρπούς – ολόκληρα αμύγδαλα και καρύδια που είναι πιο όμορφα, ή σταφίδες, και αφήνετε την αγάπη σας να δημιουργήσει.

Σημειώσεις

Αν φτιάξετε κολυβόζουμο κρατάτε λίγα απο τα υλικά για να βάλετε στα μπωλάκια σας σε περίπτωση που δεν έχετε άλλα.

Η συνταγή αυτή είναι μεγάλη δόση. Αν θέλετε μικρότερο πιάτο βάλτε τις δόσεις στο μισό.

Και μην ξεχνάτε ότι όπως κάθε τι που πάμε στην εκκλησία, τα φτιάχνουμε με αγάπη και σεβασμό και καλό είναι να διαβάζουμε και μια προσευχή πριν ξεκινήσουμε.

Σημείωση Μαρίας: Το σιτάρι το βράζω μαζί με φλούδες πορτοκαλιού για να πάρει γεύση και άρωμα. Όταν το σουρώνω, το ξεπλένω πολύ καλά από το νερό στο οποίο έβρασε. Επάνω στην πετσέτα όπου θα βάλω το σιτάρι να βγάλει τα υγρά του απλώνω κι ένα σεντόνι, ώστε το σιτάρι έρχεται σε επαφή με το σεντόνι, όχι με την πετσέτα.

Δεν προσθέτω αλεύρι, ούτε φρυγανιά ή παξιμάδι. Όταν στρώνω στο σκεύος το σιτάρι με τους ξηρούς καρπούς, από πάνω στρώνω αφράτο στραγάλι που έχω βάλει στο μούλτι με κανέλα και γαρύφαλλο να γίνει σκόνη. Αυτό το στρώμα στραγαλιού, που στην Κρήτη λένε «ρεβύθι», το ισιώνω πιέζοντας επάνω μια καθαρή λαδόκολλα. Πάνω από αυτό το στρώμα ρίχνω τη ζάχαρη άχνη ή τη φρουκτόζη που έχω κάνει σκόνη στο μπλέντερ μαζί με ελάχιστα στραγάλι και λίγη βανίλια. Είτε ζάχαρη βάλω, είτε φρουκτόζη, την ισιώνω και αυτήν με λαδόκολλα κι από πάνω στολίζω.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν κάνουμε σκόνη το στραγάλι, πρέπει να το ρίξουμε πάνω από τα κόλυβα μόνο μέσα από σίτα/κόσκινο γιατί μπορεί να έχουν παραμείνει κάποια κομμάτια πιο χοντροκομμένα.

Πολύ ωραία πάνε στα κόλυβα και τα σπόρια του ροδιού. Μερικοί προσθέτουν και ψιλοκομμένο μαϊντανό, άλλοι λίγο ξύσμα λεμονιού κι άλλοι τριμμένη καρύδα.

Σημείωση Ιωάννας: Στα κόλυβα βάζω αρκετή κανέλα και γαρύφαλλο, σουσάμι, αμύγδαλα και καρύδια περασμένα στο μπλέντερ και κατόπιν ελαφρά καβουρντισμένα, λίγη φρυγανιά ή αλεύρι καβουρντισμένο και μερικά κουκουνάρια. Κάποιες φορές, αν έχω προσθέτω και ρόδι. Άλλες φορές βάζω λίγη κανέλα (καθόλου γαρύφαλλο) και γλυκάνισο, δίνει διαφορετικό άρωμα και συνήθως αρέσει.
Φυσικά από πάνω βάζουμε άχνη, που την πατικώνουμε (με κουτάλι ή το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε και για να ισιώσουμε τη σαντιγύ και το γλάσο στα γλυκά) και στολίζουμε. Αυτά τα δύο τελευταία πρέπει να γίνουν πριν πάμε τα κόλυβα στην εκκλησία, αλλιώς η άχνη ποτίζει και λασπώνει.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑ

από την Ιωάννα

Κάντε κλικ στην εικόνα που θέλετε να δείτε για ν’ ανοίξει μεγαλύτερη. Στη συνέχεια πατήστε το «πίσω» για να γυρίσετε σ’ αυτή τη σελίδα.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 απαντήσεις στο Κόλυβα

  1. Παράθεμα: Ψυχοσάββατο : η σημασία των μνημοσύνων για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και το νόημα των κολλύβων « Αντέχουμε…

  2. Παράθεμα: Ψυχοσάββατο : η σημασία των μνημοσύνων για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και το νόημα των κολλύβων « Αντέχουμε…

  3. Παράθεμα: Ψυχοσάββατο : η σημασία των μνημοσύνων για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και το νόημα των κολλύβων | Αντέχουμε...

  4. Παράθεμα: Τὰ Ψυχοσάββατα:Ποια είναι, πότε και γιατί τελούνται- Η ωφέλεια των ψυχών από τα μνημόσυνα | Αντέχουμε...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s