ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ

Μπαμπανάτσα ονομάζεται ο χυλός που χρησιμοποιείται σε πίτες, χορτόπιτες, αντί του παραδοσιακού φύλλου ή του φύλλου σφολιάτας. Είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση για να φτιάξουμε τις πιτούλες μας.
Η συγκεκριμένη έγινε με σπανάκι και πράσο αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα χόρτα. Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

Για τον χυλό:
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι καλαμποκάλευρο (προαιρετικά)
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού μπέικιν (προαιρετικά)
λίγο αλάτι
3/4 φλυτζανιού του καφέ, ελαιόλαδο
3 1/2 – 4 φλυτζάνια νερό

Για την γέμιση:
750 γραμ. σπανάκι
2 – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
3/4 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
σουσάμι για το πασπάλισμα

Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση, ώστε να προλάβει να κρυώσει λίγο.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και αχνίζουμε το σπανάκι ώστε να μαραθεί. Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο σπανάκι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να κάψει και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το σπανάκι (αφού το στίψουμε και με τα χέρια μας), το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο και να πιούν τα υγρά τους.
Αφήνουμε να κρυώσει για να τη ρίξουμε στο χυλό.

Για τον χυλό:
Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο αλεύρι up, τότε παραλείπουμε το καλαμποκάλευρο και το μπέικιν.
Αν χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο, τότε θα αφαιρέσουμε την αντίστοιχη ποσότητα απο το αλεύρι, δηλ. 1 φλυτζάνι τσαγιού και θα προσθέσουμε και το μπέικιν.
Σε μια λεκανίτσα ή στο μπολ του πολυμίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και 3 1/2 φλυτζάνια νερό.
Δουλεύουμε για λίγο το μίγμα μας, μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηκτός, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη. Πρέπει να τρέχει εύκολα απο το κουτάλι μας.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί, διαμ. 32 εκατ., και ρίχνουμε μέσα το μισό χυλό. Φροντίζουμε να καλύψουμε τον πάτο και να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Με το χέρι μας, σκορπίζουμε απαλά απο πάνω την γέμιση.
Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό, φροντίζοντας να πάει παντού.
Περιχύνουμε την πίτα μας, με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: Η Εύη μαγειρεύειhttp://koukfamily-cook.blogspot.com/2009/11/blog-post_19.html

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΠΙΤΕΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s