Ινδικού τύπου σαλάτα με φύτρo φακής

(Απόδοση : 7 φλυτζάνια σαλάτας)

• ¼ φλυτζ. Φακές ξηρές
• Νερό φιλτραρισμένο
• 1/2φλυτζ. Αγγούρι κομμένο στα 4 κατά μήκος και μετά σε φέτες
• ½ φλυτζ. Πράσινη πιπεριά, χωρίς κοτσάνι και σπόρους και κομμένη σε τετραγωνάκια
• ½ φλυτζ. Ραπανάκια, κομμένο στα 4 και μετά σε φέτες
• ½ φλυτζ. Ντομάτα χωρίς σπόρια, κομμένη σε κύβους
• 1/3 φλυτζ. Πράσινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
• 2 κουταλ. Ελαιόλαδο
• 2 κουταλ. Χυμος λεμονιού
• 1.1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη
• 1 κουταλάκι κάρυ σε σκόνη
• ½ κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη

Αρχίζουμε με το μούλιασμα της φακής μέχρι να βλαστήσουν φύτρα – περίπου σε 3-5 μέρες – και να γίνει 3-4 εκ. σε μήκος το φύτρο τους. Τοποθετούμε τα βλαστάρια σε φωτεινό μέρος (όχι σε απ’ ευθείας ήλιο) για μερικές ώρες προκειμένου να δημιουργηθεί χλωροφύλλη και να γίνουν τα φύτρα πράσινα πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Το ¼ του φλυτζανιού ξηρές φακές κανονικά θα αποδώσει 4 φλυτζάνια βλαστημένες φακές. Ξεπλένετε καλά τα φύτρα σε σουρωτήρι, προσέχοντας να μείνουν στον πυθμένα του σουρωτηριού τα τσόφλια των βλασταριών.
Μεταφέρετε τους βλαστούς σε ένα μπωλ και βεβαιωθείτε πως έχουν αφαιρεθεί όλα τα τσόφλια.

Προσθέστε τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά στο μπωλ και ανακατέψτε τα ελαφρά (τιναχτά), μαζί με τα φύτρα. Σε ένα άλλο μικρό μπωλ χτυπάτε μαζί τα υπόλοιπα υλικά (λάδι-λεμόνι-καρυκεύματα). Στάζετε το μείγμα λαδολέμονου λίγο-λίγο πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύετε πάλι την σαλάτα με ήπια τινάγματα.
Αφήστε τις γεύσεις να «δέσουν» μεταξύ τους επί 20-30 λεπτά πριν σερβίρετε την σαλάτα.
Η τραγανή αυτή σαλάτα γίνεται μια εξαιρετική γέμιση για σάντουιτς ή για τυλιχτή πίττα.
Σκεπάστε ελαφριά τυχόν υπολείμματα της σαλάτας και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Σημείωση: Η χορτοφαγική αυτή συνταγή της Beverly Lynn Bennett (από εδώ) μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Κατερίνα. Μπορεί άνετα να καταναλωθεί χωρίς λάδι, είτε με σάλτσα ταχινιού ή και χωρίς τίποτα λιπαρό! Καλή επιτυχία!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΑΛΑΤΕΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ, ΩΜΑ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s