Ρεβυθόριζο αλάδωτο με ταχίνι

Της Μαρίας

Υλικά για 6 μερίδες

  • 200-300 γρ. βρασμένα ρεβύθια (π.χ. μουσκεύουμε 1/2 κιλό, τα βράζουμε και κρατάμε μια ποσότητα για χούμους και τα υπόλοιπα για το φαγητό μας)
  • 1 φλυτζάνι ρύζι (εγώ χρησιμοποιώ μπόνετ γιατί δεν το θέλω πολύ λιωμένο)
  • Μισό κρεμύδι
  • 2 κουταλιές του γλυκού ταχίνι
  • 2 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμονιού
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια να ξαναβράσουν σε ζεστό νερό ανάλογο με το ρύζι που θα ρίξουμε αργότερα. Αν θέλουμε το φαγητό λίγο σουπώδες η αναλογία θα είναι 3,5 φλυτζάνια νερό προς 1 φλυτζάνι ρύζι.

Μαζί βράζουμε το μισό κρεμμύδι, το οποίο είτε θα το έχουμε ψιλοκομμένο είτε, αν θέλουμε να αφαιρέσουμε αργότερα τα κομμάτια του, θα το ρίξουμε άκοπο.

Όταν το νερό βράσει προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά.

Όταν το ρύζι μισοβράσει προσθέτουμε το κύμινο.

Όταν το φαγητό είναι καλά βρασμένο, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά. Μετά σβήνουμε το μάτι.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά το ταχίνι με το λεμόνι.

Με μια κουτάλα προσθέτουμε στο μπωλ λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.

Όταν διαλυθεί καλά, προσθέτουμε κι άλλο ζωμό στο μπωλ και ανακατεύουμε και πάλι.

Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για λίγο.

Έτσι έχουμε μια σούπα δυναμωτική και αλάδωτη, με ελάχιστα λιπαρά αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικές ουσίες. Εννοείται ότι αν τη θέλουμε πιο λιπαρή βάζουμε περισσότερο ταχίνι, και ότι σε ημέρες κατάλυσης ελαίου μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος λάδι, και να μη βάλουμε καθόλου ταχίνι.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΟΥΠΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s