Μαρμελάδες ακτινίδιο-πορτοκάλι-μήλο με φρουκτόζη

Της Μαρίας

Συνταγή για αρτοπαρασκευαστή*

Υλικά:

Για την καθεμιά από τις συνταγές, ανεξάρτητα από τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε, χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ. φρουκτόζη
  • 2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού

Ανάλογα με τη γεύση φρούτου που θέλουμε χρειαζόμαστε:

  • Ακτινίδιο: 300 γρ. ακτινίδια καθαρισμένα από τη φλούδα και πολτοποιημένα σε κοπτήριο. (Προσοχή: αν το μέσο τους είναι σαν ξυλώδες και όχι τρυφερό, είναι καλύτερα να το αφαιρέσουμε για να μην πικρίσει. Εννοείται ότι η ποσότητα φρούτου χωρίς το ξυλώδες μέρος θα είναι 300 γρ.).
  • Πορτοκάλι: 300 γρ. πορτοκάλι χωρίς τη φλούδα και τυχόν κουκούτσια, πολτοποιημένα σε κοπτήριο. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και μέρος της φλούδας, δίνει πολύ ωραίο άρωμα. Αν όμως βάλουμε πολλή φλούδα θα πικρίσει.
  • Μήλο: 300 γρ. μήλα καθαρισμένα χωρίς τη φλούδα και το εσωτερικό με τα κουκούτσια, πολτοποιημένα σε κοπτήριο + λίγη κανέλλα. (Εγώ βάζω και ένα-δυο μικρά κομμάτια φλούδας στο κοπτήριο, για να είναι η μαρμελάδα πιο πλούσια σε ίνες. Αν όμως θέλετε εντελώς κλασική jam δεν θα αφήσετε καθόλου φλούδα.)

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή πρώτα τα πολτοποιημένα φρούτα, και μετά προσθέτουμε τη φρουκτόζη και το χυμό λεμονιού.
  • Βάζουμε μπρος το πρόγραμμα για μαρμελάδα, και πού και πού ελέγχουμε μην ξεχειλίσει το μείγμα.
  • Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του κάδου και την αδειάζουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βαζάκια. Η κάθε συνταγή δίνει οπωσδήποτε ένα βαζάκι μαρμελάδα, και μερικές φορές παραπάνω.

Καλή επιτυχία!

Σημείωση 1: Προσωπικά φτιάχνω τις συνταγές αυτές σε αρτοπαρασκευαστή KENWOOD ΒΜ 350, στο πρόγραμμα 12, όμως όλοι σχεδόν οι αρτοπαρασκευαστές έχουν πρόγραμμα για μαρμελάδα.

Σημείωση 2: Το βιβλιαράκι του αρτοπαρασκευαστή μου, όπως και άλλες συνταγές για μαρμελάδα που έχω υπόψη, ζητούν ζάχαρη με επιπλέον πηκτίνη για να πήξει η μαρμελάδα περισσότερο, και δίνουν ποσότητα ζάχαρης ίση ή και περισσότερη από την ποσότητα φρούτου. Μην αφήνετε αυτά να σας μπερδέψουν! Οι μαρμελάδες αυτές πήζουν πολύ καλά με φρουκτόζη και χωρίς έξτρα πηκτίνη, και είναι πολύ γλυκειές. Μάλιστα η μαρμελάδα μήλο γίνεται πολύ πηχτότερη από τις άλλες, αφού το μήλο είναι βασική πηγή πηκτίνης.

Σημείωση 3: Τα βαζάκια μπορούμε να τα αποστειρώσουμε με 2 τρόπους.

Τρόπος 1: (Κάνει για όλα τα μεγέθη βάζων.) Πλένουμε καλά βάζα και καπάκια, τα αφήνουμε να στραγγίξουν, στρώνουμε μια πετσέτα στη σχάρα του φούρνου  και τα τοποθετούμε πάνω της ανάποδα. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν στους 110 βαθμούς για 15΄. Κλείνουμε το διακόπτη και τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να τα χρειαστούμε. Αν όταν θέλετε να τα βγάλετε είναι ακόμα ζεστά, χρησιμοποιήστε γάντι κουζίνας.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ της μεθόδου είναι ότι τα βάζα και τα καπάκια είναι στεγνά.

Τρόπος 2: (Κάνει μόνο για μακρόστενα βαζάκια.) Αν τυχόν έχετε στο σπίτι σας αποστειρωτή μπιμπερό, απλά πλύνετε τα βαζάκια και τα καπάκια σας και αποστειρώστε τα σ’ αυτόν σαν να ήταν μπιμπερό! Φυσικά και εδώ χρειάζεστε γάντι κουζίνας για να τα πιάσετε αν τα βγάλετε ζεστά, καθώς είναι πολύ πιο εύχρηστο από το πλαστικό εξάρτημα του αποστειρωτή.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ της μεθόδου 2 είναι ότι είναι πιο γρήγορη από την 1.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ, ότι τα βαζάκια μένουν λίγο υγρά μέσα.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΔΙΑΙΤΗΣ, ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Μαρμελάδες ακτινίδιο-πορτοκάλι-μήλο με φρουκτόζη

  1. Παράθεμα: Πορτοκαλόπιτα αλάδωτη | ΝΗΣΤΕΙΑ

  2. Ο/Η popelix1wordpress λέει:

    Καλησπέρα! Έχετε καμιά πρόταση για μαρμελάδα φράουλα με φρουκτόζη; Σκέφτηκα πως οι αναλογίες ίσως μοιάζουν με το ακτινίδιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  3. Ο/Η nisteia λέει:

    Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα φράουλα στον αρτοπαρασκευαστή, έχω φτιάξει όμως βατόμουρα και η αναλογία ήταν παρόμοια. Λογικά και με τη φράουλα το ίδιο θα ισχύει.
    Αν φτιάξεις στείλε μας καμμιά φωτογραφία! Ευχαριστούμε.

  4. Παράθεμα: Νηστίσιμο πρωινό και κεράσματα για κάθε γούστο! | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s