Σουμάδα

Υλικά:

* 200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
* 1/2 κιλό ζάχαρη
* 4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση:

* Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ρίχνοντάς τα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά. Μετά τρίψτε τη φλούδα που φεύγει πολύ εύκολα.
* Ο παραδοσιακός τρόπος θέλει τα αμύγδαλα να κοπανίζονται σε γουδί με προσθήκη λίγης ζάχαρης (περίπου μια κουταλιά) ώστε να προκύψει λεία αλοιφή (πάστα). Μπορείτε, όμως, να κάνετε τη δουλειά σας και σε μπλεντεράκι.
* Την πάστα αυτή, λοιπόν, την ανακατεύετε με το μισό νερό και την περνάτε από ψιλό τουλπάνι (εναλλακτικά, από τούλια) στίβοντας ώστε να βγει ο χυμός, τον οποίο και συλλέγετε. Επαναλαμβάνετε με ένα φλιτζάνι νερό, ξαναστίβετε.
* Το υγρό που συλλέξατε, μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη, τα βάζετε σε κατσαρολάκι και βράζετε μέχρι το μίγμα να δέσει (σαν σιρόπι), ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
* Αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Σφραγίζετε.
* Για να σερβίρετε βάζετε σε ένα ποτήρι ένα-δύο δάχτυλα σουμάδα και συμπληρώνετε με παγωμένο νερό.

Πηγή: http://greekcook.gr/syntages/soumada

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με 350 γρ. φρουκτόζη.

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΓΛΥΚΑ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Σουμάδα

  1. Παράθεμα: Νηστίσιμο πρωινό και κεράσματα για κάθε γούστο! | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s