Νηστίσιμη «νουτέλα» Νο 3

Της Μαρίας

Υλικά (για ένα βαζάκι):

200 γρ. φουντούκια καθαρισμένα (κατά προτίμηση τα αγοράζετε ψημένα)
3 γεμάτες κουταλιές σούπας κακάο
2,5 κουταλιές σούπας φρουκτόζη
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (βρώσιμο)
μια βανίλια
ελάχιστη κανέλα (όσο τσιμπάμε με τις άκρες των δαχτύλων)
ελάχιστο αλάτι (» » » » » «)
2 κουταλιές σούπας μέλι

100 γραμμάρια νερό

Εκτέλεση

1) Αν δεν αγοράσατε τα φουντούκια ψημένα, τα βάζετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για ελάχιστα λεπτά. Τα βγάζετε και όταν χλιαρύνουν, τρίβετε να φύγουν τα φλούδια.

2) Τα βάζετε σε κοπτήριο και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά. ΠΡΙΝ γίνουν τελείως αλοιφή, προσθέτετε τις τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού κι από πάνω ρίχνετε τη μία γεμάτη κουταλιά κακάο. Συνεχίζετε το άλεσμά τους μέχρι το κακάο να πάει παντού και να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.

3) Σε μπρίκι βάζετε 100 γρ. νερό με το υπόλοιπο κακάο, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύετε καλά. Όταν βράσει, αποσύρετε από τη φωτιά κι αφήνετε να χλιαρύνει λίγο.

4) Ενώ το μείγμα στο μπρίκι είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, το ρίχνετε λίγο-λίγο στο μπλέντερ και ξαναχτυπάτε μετά από κάθε προσθήκη μείγματος, ώσπου να γίνει μια κρεμώδης αλοιφή.

5) Ρίχνετε στο μπλέντερ τη μια κουταλιά μέλι και ξαναχτυπάτε. Στη συνέχεια ρίχνετε και τη δεύτερη και ξαναχτυπάτε. Στο τέλος έχετε ένα ομοιογενές και φίνο άλειμμα που εμφανισιακά μοιάζει με τη γνωστή μερέντα/νουτέλα. Όμως είναι πιο σκούρο, λιγότερο παχυντικό (δεν έχει ζάχαρη που ανεβάζει απότομα και κατακόρυφα το γλυκαιμικό δείκτη, και από λίπος περιέχει μόνο αυτό του φουντουκιού και του κακάο) και πιο υγιεινό, καθώς τα πολύτιμα συστατικά του μελιού έχουν διατηρηθεί αφού δεν ζεστάθηκε σε υψηλή θερμοκρασία. Και φυσικά, είναι νηστίσιμο!

Σημείωση: Το άλειμμα αυτό είναι αρκετά γλυκό. Σε περίπτωση που το θέλετε πολύ-πολύ γλυκό, αντί για 2,5 κουταλιές φρουκτόζη βάζετε στο μείγμα στο μπρίκι 3.

Σημείωση 2: Αν δεν έχετε αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού αλλά θέλετε τη γεύση του στο άλειμμά σας, απλά προσθέτετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στο μπρίκι με το νερό, μαζί με το υπόλοιπο κακάο, τη φρουκτόζη, τη βανίλια, το αλάτι και την κανέλα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ «ΝΟΥΤΕΛΕΣ» ΜΑΣ:

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ “ΝΟΥΤΕΛΑ” Νο 1
Κακαόμελο (Νηστίσιμη “νουτέλα” Νο 2)

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΚΑΚΑΟ, ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s