Λαγάνα

Συνταγή-εκτέλεση: Ιωάννα
Φωτογραφία: Θωμάς

Υλικά

500-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 ή 30 γρ. μαγιά (ανάλογα με το πόσο φουσκωτή τη θέλετε)
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου 300 ml)
αρκετό σουσάμι

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και κοσκινίζουμε 500-600 γρ. αλεύρι.

Παράλληλα, ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο μισό αλεύρι (στο κέντρο).

Προσθέτουμε αλάτι, και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, ίσως πάρει παραπάνω από 600 γρ.) . Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ.

Αφήνουμε το μπωλ σε ζεστό μέρος (ή μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς) περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει η ζύμη. Έπειτα λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη λαγάνα στο σχήμα που θέλουμε.

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε (ή στρώνουμε λαδόκολλα) και τοποθετούμε την λαγάνα. Περιχύνουμε μπόλικο σουσάμι την επιφάνεια της λαγάνας και αν θέλουμε, τρυπάμε ελαφρά με ένα πηρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 190 βαθμούς.

Σημείωση Μαρίας: Η λαγάνα αυτή μοιάζει αρκετά με αυτές που βρίσκουμε στο φούρνο. Προσωπικά κάθε χρόνο φτιάχνω λαγάνα ΧΩΡΙΣ μαγιά, μόνο με αλεύρι, αλάτι, νερό και σουσάμι, δηλ. κανονικό άζυμο ψωμί. Είναι λιγότερο φουσκωτή και πιο λεπτή από αυτή του φούρνου, αλλά είναι νόστιμη και τα παιδιά τη λατρεύουν!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Λαγάνα

  1. Ο/Η Νewagemama λέει:

    Πολύ ωραία θα την κάνω κι εγώ!

  2. Ο/Η costis λέει:

    Καλησπέρα,
    Μπορείτε να μου πείτε πως να κάνω λαγάνα χωρίς μαγιά ή προζύμι. Δεν έχω βρει πουθενά συνταγή. Ευχαριστώ πολύ!

  3. Ο/Η nisteia λέει:

    Αγαπητέ Κωστή, αν πρόσεξες κάτω από τη συνταγή υπάρχει η σημείωση: «Η λαγάνα αυτή μοιάζει αρκετά με αυτές που βρίσκουμε στο φούρνο. Προσωπικά κάθε χρόνο φτιάχνω λαγάνα ΧΩΡΙΣ μαγιά, μόνο με αλεύρι, αλάτι, νερό και σουσάμι, δηλ. κανονικό άζυμο ψωμί. Είναι λιγότερο φουσκωτή και πιο λεπτή από αυτή του φούρνου, αλλά είναι νόστιμη και τα παιδιά τη λατρεύουν!» Πολύ απλά λοιπόν, θα ακολουθήσεις τη συνταγή που βλέπεις ΧΩΡΙΣ να βάλεις μαγιά, και έχοντας υπόψη ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι σαν αυτό του φούρνου.
    Καλή επιτυχία, και αν τη φτιάξεις στείλε μας φωτογραφία!

  4. Ο/Η Ισμήνη λέει:

    Καλησπέρα,
    Στη συνταγή δεν διευκρινίζεται τι είδους μαγιά να χρησιμοποιήσουμε..Μήπως μπορείτε να το διευκρινίσετε;

  5. Ο/Η nisteia λέει:

    Αγαπητή Ισμήνη, πρόκειται για τη νωπή μαγιά που πουλάνε οι φούρνοι και κάποια σούπερ μάρκετ.

  6. Ο/Η costis λέει:

    Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s