Φακές σούπα

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για την αξία των οσπρίων στη διατροφή μας. Όσοι ενδιαφέρονται στοιχειωδώς για την υγιεινή διατροφή γνωρίζουν ότι τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ακολουθούμε τον κανόνα «όσπρια δις εβδομαδιαίως» της πυραμίδας της διατροφής ,αλλά σε περιόδους νηστείας επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να τρώμε όσπρια μιας και αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με δημητριακά  όπως ξέρουμε.

Οι φακές είναι ένα από τα όσπρια που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι συναγωνίζονται σε κατανάλωση την εθνική μας φασολάδα. Καλλιεργούνται παντού αλλά μερικές περιοχές δίνουν ιδιαίτερα νόστιμες φακές όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα της γης. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες , βιταμίνες του συμπλέγματος Β , μεταλλικά άλατα και πρωτεΐνες .

Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος είναι η γνωστή μας σούπα αλλά τελευταία η δημιουργική μαγειρική μας έχει δώσει θαυμάσιες συνταγές σαλάτας με φακές, ακόμη και κεφτέδες φακής και άλλα gourmet πιάτα!
Ειδικά όταν είναι καλόψητες και νέας εσοδείας είναι πεντανόστιμο όσπριο.

Στην Κρήτη λέμε χαρακτηριστικά για το μαγείρεμά τους:
«Ήπιε η φακή το λάδι κι εκατάπιε ντο και πάει ….» για να δείξουμε ότι θέλουν αρκετό λάδι στο μαγείρεμα (παρόλο που τις τρώμε και αλάδωτες σε περιόδους νηστείας).

Υλικά:

2 κούπες φακές νέας εσοδείας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2-3 ντομάτες τριμμένες (ή ψιλοκομμένη ντομάτα από κουτί. Αν μας αρέσει πολύ κόκκινη η σούπα ολόκληρο το κουτί, αλλιώς κρατάμε λίγη)
Αλάτι
Το χυμό μισού λεμονιού
Μισή κούπα λάδι (με τις νέες εντολές της διαιτητικής, αλλιώς λίγο παραπάνω!)
Προαιρετικά : 1 βιολογικό κύβο λαχανικών, 2 μέτρια καρότα, ξύδι (στο σερβίρισμα αυτό)

Επί το έργον:

Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τις καθαρίζουμε από ξένα σώματα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε κρύο νερό να πάρουν μια βράση μόνο. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι .Σε κατσαρόλα κόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το λάδι και το μαραίνουμε. Προσθέτουμε τις φακές, τις γυρίζουμε να λαδωθούν και προσθέτουμε αρκετό νερό να καλυφθούν. Ρίχνουμε και τη δάφνη και το σκόρδο και αφήνουμε να βράσουν.

Προσθέτουμε μετά από 15-20 λεπτά την ντομάτα και τον κύβο(αν βάλουμε) και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Προσθέτουμε σταδιακά νεράκι και αλατίζουμε. Σε άλλους αρέσουν με πολύ ζουμάκι και σε άλλους πηκτές.

Πρέπει όμως να λιώνουν στο στόμα κι αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητά τους. Λίγο πριν τις κατεβάσουμε προσθέτουμε ελάχιστο λεμόνι. Αυτό, αφενός τις κάνει πιο ανοιχτόχρωμες και αφετέρου βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου (όπως άλλωστε και το καρότο).
Στο σερβίρισμα όποιος θέλει προσθέτει ξύδι στο πιάτο του.

Παρατηρήσεις:

1)Αν βάλουμε καρότο το βάζουμε μαζί με το σκόρδο γιατί θέλει την ώρα του
2) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας. Όταν προσθέσουμε τις φακές στο κρεμμύδι βάζουμε νερό να σκεπαστούν κατά δύο δάκτυλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά .Κλείνουμε τη χύτρα και ακολουθούμε τις οδηγίες της για το χρόνο βρασμού. Αφήνουμε να βράσουν λίγο και μετά που θα την ανοίξουμε για να χυλώσουν.

3)Μπορούμε να βάλουμε το μισό λάδι στην αρχή και το υπόλοιπο ωμό στο σερβίρισμα.

4) Αν μας περισσέψουν μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο φακόρυζο, τη γνωστή μουκέντρα, με τον τρόπο που φτιάχνουμε το φασουλόρυζο, ή να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη.

Read more: Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους: νηστίσιμα http://cretangastronomy.blogspot.com/search/label/%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1#ixzz16gQHb96m

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΟΥΠΕΣ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s