Πολυσπόρια

(Συνταγή Ιθάκης)

Υλικά για 6 άτομα

  • 100 γραμ. σκληρό σιτάρι
  • 100 γραμ. ρεβίθια
  • 100 γραμ. φακές
  • 100 γραμ. ξερά μπιζέλια
  • 100 γραμ. φασόλια μέτρια
  • 100 γραμ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • αλάτι
  • 1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι

Μουλιάζουμε από βραδύς το στάρι, τα ρεβύθια, τα μπιζέλια, τα μπιζέλια και τα μέτρια φασόλια σε άφθονο κρύο νερό τουλάχιστον για 12 ώρες σε ξχωριστά μπωλ.

Την άλλη μέρα σε μια κατσαρόλα βράστε μαζί το το στάρι, τα μέτρια φασόλια και τα ρεβίθια τουλάχιστον για μισή ώρα. Αμέσως μετά προσθέστε τις φακές, τα μπιζέλια και τα μαυρομάτικα φασόλια. Αλατίστε και συνεχίστε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά τουλάχιστον για 30-40 λεπτά, προσθέστε τα κρεμμύδια, περιχύστε με το ελαιόλαδο, ρίξτε το χυμό λεμονιού και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι η σούπα να γίνει πολύ πηχτή. Σερβίρεται ζεστή.

Σημείωση: Αν θέλετε πριν βάλετε το λάδι και το λεμόνι σουρώστε τα όσπρια και το στάρι από το νερό, ρίξτε το λάδι και το λεμόνι και σερβίρετέ τα σαν σαλάτα.

Πηγή: Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη – Συνταγές από τα Επτάνησα (SANITAS)

 

Advertisements
This entry was posted in ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΑΛΑΤΕΣ, ΣΟΥΠΕΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s