Φιτούρες

(Συνταγή Ζακύνθου)

Το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου που σερβίρεται ανήμερα της γιορτής του αγίου Διονυσίου και στα σπίτια, αλλά και από πλανόδιους πωλητές γύρω από την εκκλησία.

Υλικά για 10 άτομα

  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 λίτρα νερό
  • λίγο αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • ζάχαρη
  • κανέλλα

Βάζετε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προτού αρχίσει να βράζει ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια για να διαλυθεί στο νερό.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα και αφού ζεσταθεί το νερό ρίχνετε λίγο αλάτι. Μαγειρεύετε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος πολτός ενώ πάντα ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα ακουμπώντας την στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι.

Όταν πήξει αρκετά σαν μέλι το αδειάζετε σε τετράχωνο ρηχό ταψάκι να σχηματιστεί ένα στρώμα ύψους 2-3 εκατοστών.

Το αφήνετε να κρυώσει ένα ολόκληρο βράδυ σκεπασμένο με πετσέτες. Το κόβετε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, τα βγάζετε ένα-ένα και τα τηγανίζετε μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα.

Μόλις τα βγάλετε από το τηγάνι τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα. Απλό, παραδοσιακό που παραπέμπει στο σιμιγδαλένιο χαλβά.

Σημείωση: Μπορείτε επίσης να σερβίρετε τα τηγανισμένα κομμάτια του σιμιγδαλιού σε πιατέλα και να τα περιχύσετε με μέλι, αλλά και σιρόπι ροδιού (γρεναδίνη) και κατόπιν να τα πασπαλίσετε με κανέλλα.

Πηγή: Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη – Συνταγές από τα Επτάνησα (SANITAS)

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s