Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

Υλικά για 1 ταψί

  • 6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 4 νεροπότηρα ντομάτα κονκασέ
  • 1 κουτ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. ξύδι
  • 1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο νερό για περίπου 1 ώρα, τις στίβετε και τις ξεπλένετε με άφθονο νερό. Αυτά τα κάνουμε για να ξεπικρίσουν. Τις στεγνώνουμε με απορροφηικό χαρτί και τις τηγανίζουμε στο λάδι χωρίς να τις αλευρώσουμε και μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ντομάτα να βράσει μαζί με 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν περίπου η σάλτσα μείνει στα μισά του όγκου της ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύδι. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψάκι του φούρνου και βάζουμε 1 στρώμα μελιτζάνες.

Πασπαλίζουμε με το μισό σκόρδο. Βάζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκόρδο.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και φουρνίζουμε το ταψί για 30 λεπτά στους 180 και μέχρι να γίνει από πάνω μια κρούστα.

Σημείωση: Σε πολλά σπίτια στη Ζάκυνθο στη σάλτσα ντομάτας βάζουν και 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη που το σοτάρουν πρώτα και μετά ρίχνουν την ντομάτα. Πραγματικά το κρεμμύδι βοηθάει τη γεύση του συνόλου.

Πηγή: Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη – Συνταγές από τα Επτάνησα (SANITAS)

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s