Καλαμάρια γεμιστά Καλλονής

kalamariΑυτή είναι η αυθεντική Καλλονιάτικη συνταγή. Σε άλλες περιοχές της Λέσβου αντικαθιστούν την κανέλα με ξανθή σταφίδα και προσθέτουν στη γέμιση φρέσκια ντομάτα και σκόρδο. Στα νοικοκυριά της Μυτιλήνης (σε αντίθεση με κάποιες ταβέρνες) τα γεμιστά καλαμάρια μαγειρεύονται κατά κανόνα σε κατσαρόλα και όχι σε ταψί.

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 8-10 καλαμάρια μεγάλα,
  • 1 φλιτζάνι τσ. ελαιόλαδο,
  • 1 φλιτζάνι τσ. ρύζι,
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
  • 1/2 Φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε πολύ καλά. Κόβουμε τα κεφάλια, αφαιρούμε το δέρμα και τα μάτια και ψιλοκόβουμε τα μουστάκια και το υπόλοιπο μέρος του κεφαλιού. Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με λίγο λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κεφάλια από τα καλαμάρια και τα πλοκάμια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τριμμένο μπαχάρι, την κανέλα  κι ένα φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου. Συμπληρώνουμε με 2 φλιτζάνια νερό, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σιγοψήνουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανο και τον άνηθο.
Τρυπάμε τις κουκούλες με ένα πιρούνι, ώστε να μπορούν να μπουν τα υγρά στο εσωτερικό(αυτό βοηθάει στο να μαλακώσει με τον ιδιο ρυθμό το καλαμάρι) και τις γεμιζουμε με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα για να μην χυθεί η γέμιση και τις βάζουμε σε κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο  ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε). Ελέγχουμε τα καλαμάρια και όταν έχουν μαλακώσει, κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με επιπλέον τριμμένο μαϊντανό.

Πηγή:

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s