Ψαράκια σαβόρο

Συνταγή Λευκάδας

Τα ψαράκια σαβόρο είναι μια υπέροχη συνταγή που δημιουργήθηκε την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να συντηρηθούν για καιρό τα ψάρια που βγάζαν οι ψαράδες. Έτσι λοιπόν όταν μαγειρευόντουσαν με τη σάλτσα σαβόρο μπορούσαν να συντηρηθούν για καιρό τηγανισμένα φυσικά μια και η σάλτσα περιέχει δύο υλικά εντελώς αντισηπτικά, το ξύδι και το δεντρολίβανο.

ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα

  • 1 κιλό ψάρια για τηγάνι (μπαρμπούνια, γόπες κ.λπ.)
    αλεύρι για το τηγάνισμα των ψαριών
    ελαιόλαδο (ή άλλο λάδι) για το τηγάνισμα
    1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρη σταφίδα
    4 σκελίδες σκόρδο
    2 κουτ. σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανο
    1 φλιτζ. καφέ καλό ξύδι
    αλάτι

Αλατίζουμε καλά τα ψάρια. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο λάδι. Τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ δοχείο.

Αφαιρούμε το πολύ λάδι από το τηγάνι και αφήνουμε μια ποσότητα ίση με 1 φλιτζάνι του καφέ. Ρίχνουμε μέσα το δενδρολίβανο και το σκόρδο.

Το σοτάρουμε καλά μέχρι να μοσχοβολήσει ο τόπος. Ρίχνουμε τη μαύρη σταφίδα και σβήνουμε με το ξύδι. Όπως είναι ζεστή η σάλτσα περιχύνουμε τα ψαράκια. Τα σερβίρουμε ζεστά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αν δεν φαγωθούν αμέσως μπορούν να συντηρηθούν για καιρό ακόμα και εκτός ψυγείου, αρκεί τα ψαράκια να είναι σκεπασμένα καλά από τη σάλτσα.

Πηγή: Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη – Συνταγές από τα Επτάνησα (SANITAS)

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s