Μπιάνκο

(Συνταγή από την Κέρκυρα)

Ακόμα και η ονομασία του πιάτου, μπιάνκο δηλαδή άσπρο, μαρτυρεί ότι το ψάρι είναι φτιαγμένο με άσπρη σάλτσα. Μαγειρεμένο σχεδόν στον ατμό. Προτιμήστε τούτη τη συνταγή εάν θέλετε το ψάρι σας να μαγειρευτεί ελαφρά και συγχρόνως το ζουμάκι του να είναι εξαιρετικά νόστιμο και πηχτό.

Υλικά για 5 άτομα

  • 1,8 κιλά ψάρι για βραστό (σκορπίνες, ροφοί, λαυράκι, συναγρίδα, σφυρίδα)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 νεροπότηρα νερό
  • 5-6 πατάτες καλά καθαρισμένς και κομμένες σε ροδέλες
  • λίγη ρίγανη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Αδειάστε μέσα στην κατσαρόλα 1 1/2 νεροπότηρο νερό, ρίξτε και το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αφήστε την κατσαρόλα να πάρει βράση. Με το που θα ξεκινήσει να κοχλάζει ρίξτε τις πατατούλες σας κομμένες σε ροδέλες.

Πασπαλίστε με τη ρίγανη. Αφήστε τις πατάτες να βράσουν για περίπου 20 λεπτά της ώρας και μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. Τοποθετήστε από πάνω τα ψάρια να καλύψουν όλες τις πατάτες.

Συμπληρώστε λίγο νερό, αλατίστε και καπακώστε την κατσαρόλα και βράστε ακόμα 15-20 λεπτά και μέχρι να ψηθεί το ψάρι.

Λίγο προτού σερβίρετε περιχύστε με το λεμόνι, αφήστε να πάρει μια βράση και σερβίρετε.

Πηγή: Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη – Συνταγές από τα Επτάνησα (SANITAS)

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s