Λιαστές vτομάτες μαρινάτες με αντσούγιες

Μαγειρεύουν, φωτογραφίζουν και γράφουν η Αγλαΐα και ο Κώστας Μωραΐτης (www.aglaiakremezi.com)

Για 6-8 άτομα

ΥΛΙΚΑ

* 50-60 ξερές λιαστές ντομάτες καλής ποιότητας, κατά προτίμηση βιολογικές (όχι στο λάδι)

ΜΑΡΙΝΑΔΑ:

* 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
* 1/2 φλιτζάνι μηλόξιδο
* 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
* 3-4 φιλέτα αντσούγιες, στραγγισμένα και λιωμένα, και επιπλέον για να σερβίρετε
* 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
* μία μικρή φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη, ή μια καλή πρέζα μπούκοβο, όσο θέλετε
* 2 φύλλα δάφνη
* έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
* αχλάδια, σύκα, ρόκα για να σερβίρετε (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκέψτε για 20-30 λεπτά τις ντομάτες σε χλιαρό νερό, αν είναι πολύ αλμυρές. Στραγγίστε και απλώστε σε χάρτινες πετσέτες να στεγνώσουν. Αν έχετε αγοράσει καλής ποιότητας λιαστές ντομάτες, δεν χρειάζετε να τις μουσκέψετε. Σε γαβάθα ανακατώστε το σκόρδο με το μηλόξιδο, το νερό, τις αντσούγιες και το ελαιόλαδο και προσθέστε στο μείγμα τις ντομάτες, ανακατώνοντας να βραχούν καλά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα ξίδι και ίση ποσότητα νερό, για να μουσκέψουν οι ξερές ντομάτες. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης, σκεπάστε και αφήστε 3-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, προτού να βάλετε τις ντομάτες στο ψυγείο, αν πρόκειται να τις διατηρήσετε περισσότερες μέρες.

Οταν είναι να σερβίρετε το ορεκτικό, στραγγίστε τις ντομάτες πιέζοντας να βγάλουν την περισσότερη μαρινάδα. Μεταφέρετε σε πιατέλα και συμπληρώστε με φιλέτα αντσούγιας, βρέχοντας με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρετε, αν θέλετε, μαζί με αγκινάρες μαρινάτες, αχλάδια, σύκα, ρόκα.

Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s