ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΡΟΛΑ

Από Μαρία:

Τα ανοιξιάτικά ρολά (spring rolls) είναι κλασική κινέζικη συνταγή. Τα έχω φάει σπιτικά από Κινέζα που έβαζε μέσα: α) κινέζικο λάχανο τριμμένο 2) καρότο τριμμένο 3) κινέζικα μανιτάρια απόξηραμένα, ψιλοκομμένα 4) σέλινο ψιλοκομμένο 5) μέλι 6) αλάτι-πιπέρι, και (νομίζω) τριμμένο κρεμμύδι. Όλα αυτά τα υλικά ήταν σωταρισμένα, τυλιγμένα σε φύλλο ρυζιού (δηλ. από ρυζάλευρο) και τα πιτάκια αυτά ήταν τηγανισμένα.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει χρόνο και διάθεση να δοκιμάσει την παραπάνω συνταγή. Φύλλα ρυζιού πωλούνται έτοιμα σε καταστήματα με είδη διατροφής από την Ασία, και μάλιστα υπάρχουν ειδικά φύλλα για spring rolls.

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε επίσης

1) μια αλάδωτη εκδοχή με λαχανικά

2) μια εκδοχή με λάδι και γαρίδες

3) μια παραλλαγή με υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

1) ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΡΟΛΑ (ΣΠΡΙΝΓΚ ΡΟΛΣ) ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Από Εδώ

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. Νουντλς
  • 8 φύλλα από Ρύζι
  • 2 Καρότα
  • 4 φύλλα Σαλάτα
  • 50 γρ. Φύτρα ραντίτσιο
  • 1 κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος Βασιλικός
  • 1 κουταλιά φρέσκος ψιλοκομμένος Δυόσμος
  • 2 σκελίδες Σκόρδο
  • 1 φρέσκο Κρεμμυδάκι
  • 1 κομματάκι φρέσκια Τζίντζερ
  • 50 ml Σος σόγιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαλακώστε τα ζυμαρικά σε κρύο νερό για ένα τέταρτο της ώρας. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα στην άκρη.

Βουτήξτε τα φύλλα από ρύζι σε νερό και απλώστε τα δυο δυο σε μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας. Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Πλύντε τα φύτρα και τη σαλάτα και στραγγίξτε τα.

Ανακατέψτε τα φύτρα, τη σαλάτα ψιλοκομμένη, τα καρότα και τα μυρωδικά με τα νουντλς.

Μοιράστε το μίγμα στα τέσσερα διπλά φύλλα και τυλίξτε τα σε ρολά.

Ψιλοκόψτε την πιπερίτσα, το σκόρδο και το κρεμμυδάκι, τρίψτε την τζίντζερ και ανακατέψτε τα με τη σος σόγιας.

Ρίξτε λίγο από το ντρέσινγκ πάνω από τα ρολά και σερβίρετέ τα.

2. SPRING ROLLS ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

(http://www.madata.gr/cooking/fishes/19212.html)

ΥΛΙΚΑ
20 γραμμ. μανιτάρια porcini (2 φακελάκια)
2 κουταλιές λάδι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
1 κούπα κινέζικο λάχανο σε κομματάκια ζουλιέν
1 καρότο τριμμένο
100 γραμμ. φύτρες φασολιών (1 κούπα)
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
200 γραμμ. γαριδούλες κατεψυγμένες σε κομματάκια
2 κουταλιές σόγια
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κουταλιές ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου
24 τετράγωνα φύλλα ζύμης για ανοιξιάτικα ρολά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φουσκώστε τα μανιτάρια σε νερό για 2 ώρες, στραγγίστε και κόψτε τα σε κομματάκια ζουλιέν. Ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο μαζί με το τζίντζερ. Ρίξτε τα μανιτάρια, το λάχανο, το καρότο, τις φύτρες και ανακατέψτε τα για 5′. Προσθέστε τη σόγια, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό και τη ζάχαρη. Σκεπάστε τα υλικά και σιγοβράστε ώσπου να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε τις γαρίδες, δοκιμάστε και ρίξτε, αν χρειάζεται, αλάτι, πιπέρι και το δυόσμο. Βάλτε 2 κουταλιές γέμιση σε κάθε φυλλαράκι και τυλίξτε σε ρολά. Στερεώστε το τελείωμα αλείφοντας τη ζύμη με λίγο νερό. Ακουμπήστε τα ρολά σε επιφάνεια πασπαλισμένη με κορν φλάουρ. Τηγανίστε τα σε φριτούρα για 3′-5′, να ροδίσουν. Στη συνέχεια σερβίρετέ τα συνοδεύοντάς τα με γλυκόξινη σάλτσα.

3) Νηστήσιμα ελληνοκινέζικα ανοιξιάτικα ρολά (ή πίτα;;)

Από εδώ http://hungryforhungry.blogspot.com/2008/03/blog-post_22.html

Μια προσαρμογή της κλασικής κινέζικης συνταγής για ανοιξιάτικα ρολά στα ελληνικά ανοιξιάτικα δεδομένα της σαρακοστής. Προέκυψε μετά από 3 «μεταλλάξεις» *.
Χρειαζόμαστε
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κομμάτι περίπου 3 cm ginger
-2 κουταλιές σούπας αραχιδέλαιο ή ηλιέλαιο (όχι παραπάνω!)
-200 γρ ωμές γαρίδες καθαρισμένες (ή λίγο περισσότερες, ανάλογα με το γούστο και τη χοληστερίνη μας)
-2 φλ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι
-2 φλ ψιλοκομμένο λάχανο
-1 φλ λεπτά μπαστουνάκια καρότου
-1 φλ ψιλοκομμένο μίσχο σέλερι
-½ κουταλάκι αλάτι
-½ κουταλάκι πιπέρι
-1 κουταλάκι σησαμέλαιο κινέζικο (μόνο αυτό έχει το τυπικό άρωμα)
Τρίβουμε το σκόρδο και το ginger. Κόβουμε τις γαρίδες σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά λάδι σε wok ή τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το ginger. Προσθέτουμε τις κομμένες γαρίδες και τις ψήνουμε ελαφρά. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τη δεύτερη κουταλιά λάδι και το κρεμμυδάκι και σωτάρουμε (μην πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε και τα λαχανικά και ψήνουμε 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας. Κατεβάζουμε από το μάτι, προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι, πιπέρι και το σησαμέλαιο.Από δω και πέρα μπορούμε να συνεχίσουμε φτιάχνοντας ρολάκια (περίπου 20 βάζοντας μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο καθένα) ή μια μικρούλα πίτα *. Στις φωτογραφίες βλέπετε και τις δύο εκτελέσεις με τις παραπάνω ποσότητες.
Τα ρολάκια μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Αυτά της φωτογραφίας είναι τηγανισμένα, αλλά δεν συνιστώ το τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία (γενικά) επειδή αφ΄ενός μεν ρίχνουμε μετά το λάδι στις αποχετεύσεις (δε νομίζω να έχει στη γειτονιά σας κάδο για ανακύκλωση λαδιού) και είναι πολύ ρυπογόνο, και αφ΄ετέρου γεμίζει τηγανίλα το σπίτι. Επιπλέον, αν δεν διαθέτετε φριτέζα με θερμοστάτη ή τουλάχιστον γκάζι για να αντιδράτε άμεσα στις αλλαγές θερμοκρασίας, χρειάζεται πολλή προσοχή να μην κάψει πάρα πολύ το λάδι, γιατί και εξαιρετικά ανθυγιεινό είναι και (ειδικά στην περίπτωση) τα ρολάκια επαναστατούν, χοροπηδάνε και γδύνονται (ξετυλίγονται). Και βέβαια αν τηγάνισμα σε ψηλή θερμοκρασία, τότε με αραχιδέλαιο (φιστικέλαιο) ή άλλο ειδικό λάδι που αντέχει περισσότερο τις ψηλές θερμοκρασίες (κάποτε θα φέρω κάποια στοιχεία που έχω για να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με το τι λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε χρήση). Και οπωσδήποτε στράγγισμα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σχετικά με το φύλλο τώρα:
για τα ρολάκια, χρησιμοποίησα έτοιμα φύλλα για springrolls 22×22 cm και για την πιτούλα το μόνο φύλλο που βρίσκω εδώ έτοιμο (ομολογώ την αμαρτία της τεμπελιάς), που είναι το πολύ λεπτό (και εντελώς ακατάλληλο για την περίπτωση). Συνιστώ ν΄ανοίξετε φύλλο (βέργας) ή ν΄αγοράσετε το πιο χοντρό φύλλο («χωριάτικο» νομίζω το λένε) * για την πίτα, αλλά και για ρολά, αν δεν βρείτε τα ειδικά φύλλα για springrolls.
Αν πρόκειται να τηγανίσουμε, δεν λαδώνουμε το φύλλο. Βρέχουμε με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει, και πιέζουμε ελαφρά. Αν πρόκειται να ψήσουμε, λαδώνουμε ελάχιστα (τονίζω το ελάχιστα) και το ταψί και το φύλλο και ψήνουμε σε μέτρια-χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει.
Το σερβίρισμα
Στις φωτογραφίες τα ρολά είναι σερβιρισμένα με μια έτοιμη σάλτσα για springrolls και με σάλτσα σόγιας με λίγο σουσάμι. Η πίτα με μια ταϊλανδέζικη γλυκο-ξινο-καυτερή σάλτσα (ναι, μου έπεσε πολλή πάνω στην πίτα – θέλει πολύ λιγότερη) την οποία και συνιστώ – και για τα ρολά εννοείται, ή μάλλον κυρίως γι αυτά. Μπορείτε βέβαια να σερβίρετε και τις δύο εκδοχές –και ιδιαίτερα την πίτα- χωρίς σάλτσα.
Συνταγή για την ταϊλανδέζικη γλυκο-ξινο-καυτερή σάλτσα
-μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά (γλυκιά)
-2 σκελίδες σκόρδο
-2 καυτερές πιπερίτσες (ανάλογα με το γούστο μας και με το πόσο καίνε)
-¾ φλ ζάχαρη
-¾ φλ ρυζόξιδο (από κινέζικα παντοπωλεία) ή άλλο ξίδι με ουδέτερη γεύση και περίπου 5% οξύτητα (ή αραιώνουμε το ξίδι που έχουμε – βάλτε λίγο στην αρχή και προσθέστε αφού δοκιμάσετε κανα 20λεπτο αργότερα)
Χτυπάμε στο blender όλα τα υλικά μαζί. Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με ¼ λίτρου νερό και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να πήξει ελαφρά (περίπου μισή ώρα). Συνοδεύει ιδιαίτερα καλά springrolls και άλλα μεζεδάκια, όπως λαχανικά τηγανισμένα σε κουρκούτι με μπαχαρικά και κεφτεδάκια (από κρέας ή λαχανικά).

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΖΥΜΕΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΛΑΔΕΡΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΜΕ ΦΥΛΛΟ, ΠΙΤΕΣ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΡΟΛΑ

  1. Παράθεμα: Σπρινγκ ρολς με γαρίδες | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s