Μπακαλιάρος τηγανητός

Φωτογραφία: Κατερίνα

Ο μπακαλιάρος τηγανίζεται σε ολόκληρα κομμάτια ή σε μπουκιές, είτε μέσα σε κουρκούτι, είτε αλευρωμένος.

————

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΣΕ ΜΠΟΥΚΙΕΣ

Συνταγή Κατερίνας

Ξαλμυρίζουμε εντελώς τον μπακαλιάρο αν είναι παστός. Κανονικά πρέπει να φύγει όλο το αλάτι του παστώματος ώστε να δέχεται αλάτισμα κατόπιν.

Αν ο μπακαλιάρος είναι κατεψυγμένος σε φιλέτα, ΔΕΝ τον ξεπαγώνουμε, μόνο τον ξεπλένουμε να φύγει η κρούστα τού πάγου.  ΔΕΝ τον ξεπαγώνουμε, διότι θα χαθούν οι χυμοί του.

Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια – μπουκιές (περίπου σε μέγεθος βερύκοκου).

Για το αλεύρωμα:

Μέσα στο σκεύος που θα βάλουμε το αλεύρι προσθέτουμε αλάτι (αν το χρειάζεται – ΠΡΟΣΟΧΗ!), πιπέρι φρεσκοτριμμένο στον μύλο, και 1-2 κουταλιές μπέϊκιν πάουντερ, ανάλογα πόσος είναι ο μπακαλιάρος.

Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με τα στεγνά υλικά.

Αλευρώνουμε τις μπουκιές του μπακαλιάρου μέσα στο σκεύος, και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο, ανάλογα τα γούστα μας, μέχρι να κάνουν τραγανή χρυσαφένια κρούστα.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΣΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Συνταγή Μαρίας

Υλικά

  • 600 γρ. παστό φιλέτο μπακαλιάρου
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν θέλουμε βάζουμε μισό-μισό με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
  • μπύρα όσο πάρει για να φτιάξουμε πηχτό κουρκούτι.

Εκτέλεση

  • Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο για δυο μέρες, αλλάζοντας τακτικά το νερό του, κάθε 4-5 ώρες ή και συχνότερα, ιδιαίτερα στην αρχή. Μέχρι να ξαλμυρίσει δεν τον αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά τον τοποθετούμε μαζί με το νερό του στο ψυγείο.
    Όταν ξαλμυρίσει μπορούμε να κάνουμε 2 πράγματα:1) να τον κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια-μερίδες από τα οποία θα αφαιρέσουμε τα κόκκαλα που εξέχουν, αλλά όχι τα εσωτερικά 

    2) να τον κόψουμε σε σχετικά μικρά κυβάκια, αφαιρώντας όλα τα κόκαλα ώστε να φτιάξουμε «μπουκιές» δηλ. κροκετάκια. Αυτό είναι το καλύτερο όταν θα φάνε και μικρά παιδιά.

  • Με τη μπύρα και το αλεύρι φτιάχνουμε το κουρκούτι. Θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό, όχι και στόκος βέβαια, ίσα να μπορέσουν να τυλιχτούν σε αυτό τα κομμάτια του ψαριού χωρίς το κουρκούτι να γλιστράει πάνω από το ψάρι.
  • Αφήνουμε λίγο το κουρκούτι να «ησυχάσει» και μετά βουτάμε σε αυτό όλα τα κομμάτια και τα ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Παίρνουμε με το κουτάλι τα κομμάτια μέσα σε κουρκούτι και τα τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το κουρκούτι να ξανθύνει. Θέλουμε το ψάρι να είναι τραγανό απ’ έξω και μαλακό στο εσωτερικό του.
Advertisements
This entry was posted in ΑΛΜΥΡΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ, ΤΥΡΙΝΗ, ΨΑΡΙΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 απαντήσεις στο Μπακαλιάρος τηγανητός

  1. Παράθεμα: Παντζάρια σαλάτα | ΝΗΣΤΕΙΑ

  2. Παράθεμα: Σκορδαλιά (με ψωμί – με πατάτα) | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s