Ρεβύθια σούπα

 

revy8adaΣυνταγή: Μαρία

Εκτέλεση-φωτογραφία: Κατερίνα

Συστατικά

  • 1 κιλό ρεβύθια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (ή ταχίνι, αν τα θέλομε αλάδωτα)
  • αλάτι και πιπέρι
  • λεμόνι
  • προαιρετικά: σόδα μαγειρική (αν τα ρεβύθια δεν είναι βραστερά)

Οδηγίες

  1. Βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν για πολλές ώρες (ιδανικά 24 ώρες).
  2. (Αν ξέρουμε/υποπτευόμαστε ότι δεν είναι βραστερά:) Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα κλείνουμε μαζί με μια κουταλιά σόδα σε μια πετσέτα. Τρίβουμε με δύναμη το μπόγο πάνω στο τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
  3. Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε τα ρεβύθια (μαζί με τις φλούδες) σε τρυπητό και ξεπλένουμε καλά. (Αν ξέρουμε ότι βράζουν εύκολα προχωράμε στο 3 παραλείποντας το 2).
  4. Ρίχνουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα. Δίπλα βράζουμε σκέτο νερό σε άλλη κατσαρόλα.
  5. Σουρώνουμε τα ρεβίθια, ξεπλένουμε την κατσαρόλα και τα ξαναβάζουμε μέσα να βράσουν με το άλλο ζεστό νερό.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα.
  7. Που και που ξαφρίζουμε τους αφρούς που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Αν θέλουμε, πετάμε και τις φλούδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια (προσωπικά τις αφήνω). Ανακατεύουμε συχνά.
  8. Αφήνουμε να βράσουν για 90′ ή μέχρι να χυλώσουν και να λιώνουν.  Τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι και 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αν τα θέλουμε αλάδωτα, ανακατεύουμε σε μπωλ 2 κουταλιές σούπας ταχίνι με χυμό από μισό λεμόνι και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά-σιγά κουταλιές ζουμί από τη σούπα. Όταν ενωθεί καλά το ταχίνι με το ζουμί της σούπας, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
  9. Σερβίρουμε ζεστά με αλοτοπίπερο και μπόλικο λεμόνι. Στα λαδερά προσθέτουμε ωμό λάδι (προτείνω1 κουταλιά σούπας στο κάθε πιάτο, ή σε περίπτωση δίαιτας, 1 κουταλιά του γλυκού).  Ταιριάζουν ωραία οι ελιές και το φρέσκο ψωμί.

Σχόλιο διαιτολόγου για τα ρεβύθια (από εδώ)

Τα ρεβύθια θερωρούνται λειτουργικά τρόφιμα: περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν την LDL χοληστερόλη, βελτιώνουν το ευερέθιστο έντερο και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΟΣΠΡΙΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ρεβύθια σούπα

  1. Παράθεμα: Χούμους | ΝΗΣΤΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s