Νηστίσιμο Τσουρέκι 1

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά και γάλα.

Συστατικά

* 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (εγώ προτιμώ το Extra της Αλλατίνη).
* 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
* 200γρ. ελαιόλαδο
* 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
* 200 γρ. ζάχαρη
* 250γρ. νερό χλιαρό
* 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
* 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
* προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας

Εκτέλεση

1. Σ΄ένα μεταλλικό μπωλ ανακατεύω τα 200γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20′.
2. Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
3. Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λιγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα (κουλουρα, πλεξίδα, κλπ).
4. Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξάνα (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
5. Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45΄.
6. Προαιρετικά: Για γέμιση σοκολάτας, πλάθουμε το τσουρέκι σε σχήμα μακρόστενο (σα φίδι). Με τον πλάστη πατάμε το φιδι από πάνω για να πλατιάσει. Αραδιάζουμε κατα μήκος του πεπλατισμένου φιδιού τα τρίμματα σοκολάτας και ύστερα ξανακλείνουμε από ακρη σε άκρη. Τώρα θα έχουμε ένα φίδι που στην κοιλιά του έχει μπόλικη σοκολάτα. Το κάνουμε κουλουρα ή φτιάχνουμε άλλο ένα τέτοιο φίδι και πλέκουμε σε πλεξίδα.

Πηγή: Νηστίσιμο Τσουρέκι http://www.sintagespareas.gr/sintages/nistisimo-tsoureki.html#ixzz15xIAAINP

Για διαβητικούς, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 200 γρ. ζάχαρη με 140 γρ. φρουκτόζη, και την κουβερτούρα με κάποια σοκολάτα με γλυκαντικά (π.χ. μαλτιτόλη).

Σημείωση Ιωάννας: Βάζουμε το τσουρέκι στο φούρνο στους 70c-100 βαθμούς για 20 λεπτά περιπου, ώστε να δώσει ολο του τον όγκο, και στην συνέχεια μέχρι να ψηθεί στους 160-170. Συνολο, περίπου 40-45 λεπτά ψήσιμο.

Advertisements
This entry was posted in ΓΛΥΚΑ, ΖΥΜΕΣ, ΛΑΔΕΡΑ, ΦΟΥΡΝΟΥ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s