Κέτσαπ σπιτικό – γρήγορο – εύκολο – υγιεινό

Της Μαρίας

Το κέτσαπ, αυτή η δημοφιλής και κατά κύριο λόγο αλάδωτη σάλτσα, συνηθίζεται σε πολλές νηστίσιμες συνταγές. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται να το χρησιμοποιήσουν, μια και είναι γνωστό το πόσα συντηρητικά έχουν αυτά τα τρόφιμα, πόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχουν και – σε μερικές περιπτώσεις – πόσο αμφίβολες είναι τόσο οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σ’ αυτά, όσο και οι συνθήκες παρασκευής τους.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι λόγος να στερηθεί κανείς το κέτσαπ, μια και μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε ένα αρκετά υγιεινό στο σπίτι μας.

Υλικά που θα χρειαστούμε (για ένα μπουκάλι χωρητικότητας 490 γρ.)

  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο (όσο πιο μεγάλες, τόσο πιο καυτερό θα βγει. )
  • 2 λεπτές πράσινες πιπεριές τουρσί (ισχύει ό,τι και για  τα σκόρδα)
  • 6 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 4-5 γεμάτες κουταλιές σούπας τοματοπελτέ διπλής συμπύκνωσης
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 14 κουταλιές σούπας βρασμένο νερό
  • μια κουταλιά του γλυκού κοφτή αλάτι (ή μισή αν αποφεύγουμε το αλάτι.)

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές τουρσί, τις ανοίγουμε και αφαιρούμε τα σποράκια τους από μέσα. Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε μικρό μπρίκι.

Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες σκόρδο και τις βάζουμε στο μπρίκι κι αυτές.

Προσθέτουμε 4 κουταλιές σούπας ξύδι και βάζουμε το μπρίκι σε δυνατή φωτιά.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε λίγο και το αφήνουμε να σιγοβράσει 5-10 λεπτά. Στο μεταξύ το ξύδι θα εξατμίζεται.

Όταν το ξύδι έχει σχεδόν εξατμιστεί, ρίχνουμε τις 14 κουταλιές βρασμένο νερό σε κοπτήριο ή μπλέντερ κι από πάνω το περιεχόμενο του μπρικιού. Αλέθουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις άλλες δύο κουταλιές ξύδι, το αλάτι και τη μια κουταλιά μέλι. Χτυπάμε και πάλι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά μέλι, και όταν χτυπηθούν όλα καλά, βάζουμε και τις κουταλιές ντοματοπελτέ στο κοπτήριο.

Χτυπάμε για λίγη ώρα ακόμα και το σπιτικό μας κέτσαπ χωρίς χημικά συντηρητικά, βλαβερούς υδατάνθρακες (λευκή κατεργασμένη ζάχαρη), περιττά άμυλα και υπερβολικό αλάτι είναι ΕΤΟΙΜΟ! Τώρα μπορούμε να το βάλουμε στο μπουκάλι και να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως.

Σημείωση: Το κέτσαπ μας έχει μέσα κάποια φυσικά συντηρητικά, όπως το ξύδι και το μέλι, όμως πρέπει να καταναλωθεί το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες και να φυλάσσεται πάντα στο ψυγείο. Όμως μην ανησυχείτε για τη διατήρησή του, θα δείτε ότι θα εξαφανιστεί σε πολύ λιγότερο χρόνο!

Σημείωση 2: Πολύ ενδιαφέρουσα τόσο γευστικά όσο και από πλευράς θρεπτικής αξίας, είναι η αντικατάσταση της μιας από τις δυο κουταλιές μέλι με μια κουταλιά μελάσσα.

Πρόταση: Απογειώστε με αυτό το κέτσαπ ένα απλό, καθημερινό αλάδωτο φαγητό: ρύζι νερόβραστο (ή στον ατμό) σερβιρισμένο με λίγο γλυκό καλαμπόκι (κονσέρβας ή κατεψυγμένο).

About these ads
This entry was posted in ΑΛΑΔΩΤΑ, ΑΛΜΥΡΑ, ΣΑΛΤΣΕΣ-ΣΩΣ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΛΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 απαντήσεις στο Κέτσαπ σπιτικό – γρήγορο – εύκολο – υγιεινό

  1. Παράθεμα: Νηστίσιμη πίτσα εύκολη | ΝΗΣΤΕΙΑ

  2. Παράθεμα: Μακαρονάδα με ταχίνι | ΝΗΣΤΕΙΑ

  3. Παράθεμα: Πίτες νηστίσιμες με καλαμάρια ροδέλες και σόγια κιμά | ΝΗΣΤΕΙΑ

  4. Παράθεμα: Εύκολη αλάδωτη μακαρονάδα με κέτσαπ και μουστάρδα | ΝΗΣΤΕΙΑ

  5. Παράθεμα: Light ψαροκροκέτες | ΝΗΣΤΕΙΑ

  6. Παράθεμα: Εύκολη, αλάδωτη, μακαρονάδα με κέτσαπ και μουστάρδα…. « ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s